Τσάρλι εναντίον Νικόλ όπως… “Κράμερ εναντίον Κράμερ”. ‘Η όπως το “Σκηνές από ένα γάμο” (Ινγκμαρ Μπέργκμαν) στην πιο… ευρωπαϊκή και των μετρ του είδους -των Σκανδιναβών- κινηματογραφική μελέτη γάμου-διαζυγίων…
“Ιστορία γάμου” είναι ο τίτλος της ήδη πολυσυζητημένης “αυτοβιογραφικής” (;) ταινίας, διάρκειας 136 λεπτών, του Αμερικανού σκηνοθέτη Νόα Μπόμπακ ανοίγει απόψε στις 19.30 στο “Ολύμπιον” η αυλαία του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Παρά την …”τρίτη ηλικία”, στην οποία τυπικά εισέρχεται το φεστιβάλ, που ταύτισε τα …60 του φθινόπωρα με αυτά της Θεσσαλονίκης, δεν “βλέπει” (μέσω των ταινιών του και των ιστοριών τους) “πρεσβυωπικά” αλλά …”πανοραμικά” (Overview Effect”) .
Με θεματική της διοργάνωσης και των 201 ταινιών που θα προβληθούν στη διάρκεια της την…”πανοραμική οπτική” …”Overview Effect” (Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διαρκέσει από σήμερα το βράδυ (τελετή και προβολή ταινίας έναρξης) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής 10 Νοεμβρίου.
Συνολικά θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.α) και 59 μικρού μήκους ταινίες απο 51 συνολικά χώρες του πλανήτη.
Πέραν των προβολών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (14 ταινίες), με ενδιαφέρον αναμένονται οι προβολές των καλύτερων βαλκανικών ταινιών (“Ματιές στα Βαλκάνια”) , οι ριζοσπαστικές ταινίες το πλαίσιο του Film Forward, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, το τμήμα “Ανοιχτοί Ορίζοντες” κ.α, αλλα και τα αφιερώματα:
– Στον “Πάπα του Trash”, ήτοι τον Αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα Τζον Γουότερς, στον Καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα και την Αγγλίδα δημιουργό Τζοάνα Χόγκ (αναμένονται και οι τρεις στη Θεσσαλονίκη ), αλλά και το αφιέρωμα στον αναρχικό του γιουγκοσλάβικου σινεμά Ντούσαν Μακαβέγιεφ 1932-2019 (τον γνωστό στην Ελλάδα από το θρυλικό φιλμ «Sweet movie» – με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και την σκηνή του αενάως κινούμενου πλοίου με τη μορφή του δακρυσμένου Κάρλ Μάρξ στην πλώρη του- ένας θρήνος για μια σειρά ιδεών που δεν έγιναν ποτέ πράξη), αλλά και οι προβολές σειράς ταινιών που κατεδαφίζουν νοοτροπίες που υψώνουν φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους στο αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι”.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα εικαστικά δρώμενα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ:
– Αφιέρωμα στον (και) εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια μεγάλη έκθεση με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.
– «Overview Effect – Encountering the Cosmos»: Έκθεση με έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού.
– Έκθεση φωτογραφιών και βίντεο στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του αλλά και: 120 φωτογραφίες με αστέρες, κόκκινα χαλιά, πηγαδάκια, παρέες, ιστορικά σημεία του Φεστιβάλ που θα “κρυφτούν” σαν…θησαυρός μνήμης και ζωής περασμένων δεκαετιών και οι σύγχρονοι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν να…ανακαλύψουν σε καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση «Βρες το Φεστιβάλ».
Το κόστος της φετινής διοργάνωσης κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,3 εκατομμυρίων ευρώ – ποσό που εξασφαλίστηκε κατά 50% με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και το υπόλοιπο με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος χορηγών.
Η προπώληση των εισιτηρίων για τις εκατοντάδες προγραμματισμένες προβολές, που ξεκινούν απο αύριο το πρωί στις αίθουσες του “Ολύμπιον” (δυο αίθουσες), του Λιμανιού (τέσσερις αίθουσες), στον κινηματογράφο “Μακεδονικόν” και την αίθουσα “Χρήστος Τσακίρης” (του Δήμου Παύλου Μελά), εχει ήδη αρχίσει.
Εκδοτήρια λειτουργούν στην Πλατεία Αριστοτέλους, τις αποθήκες του Λιμανιού, τον κινηματογράφο Μακεδονικόν, και το Κέντρο Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης” Δήμου Παύλου Μελά όπως και το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών καθημερινά 10:00-24:00 (ειδικά για Παύλο Μελά και Συκιές 16:30-23:00). Τα εισιτήρια στοιχίζουν 6 ευρώ (ειδικά για Παύλο Μελά και Συκιές 5 ευρώ), ενώ για τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ (www.filmfestival.gr) 5 ευρώ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)