Η ανισότητα, η βία και οι διακρίσεις με βάση το φύλο, αποτελούν το θέμα έκθεσης αφίσας, σχεδιαστών από όλο τον κόσμο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Toolkit Designers Meeting 2016.
«Πρόκειται για έκθεση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 50 αφίσες και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και τον στοχασμό για την κοινωνική ανισότητα των γυναικών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Μεταλληνός από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Design Toolkit που υλοποιεί, για τρίτη χρονιά, σειρά εκδηλώσεων για το design.
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης «Women’s Rights Are Human Rights» που εγκαινιάζεται στις 8 Οκτωβρίου στην Toss Gallery, Ελίζαμπεθ Ρέσνικ, «oι ανισότητες με βάση το φύλο παραμένουν βαθιά ριζωμένες στις περισσότερες κοινωνίες».
«Σε ολόκληρη την υφήλιο», προσθέτει, «οι γυναίκες στερούνται την πρόσβαση σε αξιοπρεπείς ευκαιρίες απασχόλησης, αντιμετωπίζουν εργασιακές διακρίσεις και μισθολογικές ανισότητες, συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, γίνονται θύματα βίας και διακρίσεων, και δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων».
Η έκθεση περιλαμβάνει αφίσες που έχουν σχεδιαστεί τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες, προκειμένου να τιμήσουν και να αναγνωρίσουν τον καίριο ρόλο που παίζουν όλοι οι πολίτες στην προστασία και την προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι σχεδιαστές, χρησιμοποιώντας δυναμικά κείμενα και εικονογραφήσεις, αμφισβητούν θρησκευτικά και κοινωνικά πρότυπα και πατριαρχικές αντιλήψεις που υποβιβάζουν, στιγματίζουν ή περιορίζουν τις γυναίκες από το να πραγματώσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους.
Σημειώνεται ότι το Toolkit Designers Meeting που ξεκινάει στις 6 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει ομιλίες, εξειδικευμένα workshops και εκθέσεις. Το Design Toolkit που το διοργανώνει, έχει ως αποστολή του να στηρίξει και να προάγει τη δημιουργία της Ελληνικής κοινότητας του design και των εφαρμοσμένων τεχνών και να ενθαρρύνει συνεργασίες και συνέργειες με τον διεθνή χώρο του design. Η κύρια δραστηριότητά του αφορά στη διοργάνωση ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και προωθητικών δράσεων και εκδηλώσεων σχετικά με το design και τις εφαρμοσμένες τέχνες, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή φοιτητών/σπουδαστών και νεαρών επαγγελματιών, και στην ενθάρρυνση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των νέων και των καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου.