Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Δωρεάν και ηλεκτρονικά παρακολουθούν ταινίες ντοκιμαντέρ χιλιάδες θεατές

 Το πρώτο… «ανθρωπό-ΚΕΝΟ» Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άρχισε χθες τις προβολές του με τις καλύτερες -για τα δεδομένα των καιρών- προοπτικές. Και μπορεί να μην είναι πλέον… Θεσσαλονίκης (καθώς η «έδρα» του είναι το διαδίκτυο κι όχι οι κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης, το Λιμάνι και η πλατεία Αριστοτέλους), αλλά είναι στο σπίτι ή το γραφείο και όπου ανά την Ελλάδα βρίσκονται οι χιλιάδες θεατές του.

Περισσότεροι από 6.560 κινηματογραφόφιλοι πραγματοποίησαν τις εγγραφές τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ μόλις σε μία μέρα (την πρώτη χθεσινή από την ηλεκτρονική του έναρξη) «κόπηκαν» 12.187 δωρεάν (ηλεκτρονικά) εισιτήρια και πραγματοποιήθηκε αντίστοιχος αριθμός θεάσεων ταινιών (κάθε ταινία μπορούν να βλέπουν 400 ηλεκτρονικοί θεατές για ένα 24ωρο-όσοι σχεδόν «χωρούν» και σε μια μέση αίθουσα προβολών του φεστιβάλ).

«Έστω και υπό αυτούς τους όρους… Με τίποτα δεν μπορεί να υποκατασταθεί ένα ζωντανό πολιτιστικό δρώμενο, αλλά ήταν η μόνη λύση να είμαστε συνεπείς με τους δημιουργούς και να μην διασπασθεί η συνέχεια του θεσμού αλλά και να δημιουργηθεί παρακαταθήκη ώστε την επόμενη χρονιά, η Θεσσαλονίκη να είναι έτοιμη να υποδεχθεί δημιουργούς και θεατές απ’ όλο τον κόσμο… Ουδέν κακόν αμιγές καλού», κατέληξε στον ηλεκτρονικό χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε επίσης στις έννοιες της αλληλεγγύης, της συνέργειας της τέχνης και της δημιουργίας, σημειώνοντας πως είναι -μετά την υγεία- τα σημαντικότερα αγαθά της ζωής και επιβεβαιώνουν και τα λόγια του Θουκυδίδη, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορεί να ευημερεί η μονάδα παρά μόνο μέσα από το σύνολο».

Η έναρξη έγινε τυπικά, χθες το βράδυ, με την προβολή ηλεκτρονικού μηνύματος με χαιρετισμούς της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και των εκπροσώπων του φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη (διευθυντή) και Ελίζ Ζαλαντό (γενικής διευθύντριας).

«Ο Πολιτισμός είναι πιο δυνατός από οποιονδήποτε ιό», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ ο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκλεισε το χαιρετισμό του τονίζοντας πως …«τελικά, το πάντρεμα της παράδοσης, του πολιτισμού, της τέχνης και της τεχνολογίας έχουν… ανοσία σε κάθε ιό».

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε -για πρώτη φορά στην ιστορία του ηλεκτρονικά- χθες (Τρίτη 19 Μαΐου) και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου. Στη διάρκειά του θα προβληθούν (στο κανάλι του φεστιβάλ στο διαδίκτυο) 210 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις, διαθέσιμες στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube.

Η πρώτη online ανοιχτή συζήτηση για θέματα σύγχρονης δημοσιογραφίας, «αντικειμενικότητας» στη μετάδοση των ειδήσεων, σχέσεων εξουσίας και Τύπου, διαχείρισης του όγκου των πληροφοριών, τρόπου λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης και «χρήσης» τους από τις εξουσίες όλων των μορφών, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 21 Μαΐου, στις 21:00, με τη συμμετοχή του 74χρονου (12 Ιουλίου 1946- Κεντ, Μ. Βρετανία) Ρόμπερτ Φισκ, δημοσιογράφου της βρετανικής «Independent», ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή για περισσότερα από τριάντα χρόνια και… «πρωταγωνιστή» της εμβληματικής ταινίας της φετινής διοργάνωσης με τον ανατρεπτικό τίτλο «Τhis is not a movie». Στη συζήτηση, που θα είναι δυνατή η θέαση αλλά και παρεμβάσεις με ερωτήσεις από τους θεατές, συμμετέχει και ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιούνγκ Τσανγκ

Ανοιχτή online συζήτηση διοργανώνεται και την Κυριακή 24 Μαΐου, στις 20:00, με θέμα την «Ανθρωπόκαινο». Η συζήτηση, στόχο έχει να προσεγγίσει το ζήτημα κινηματογραφικά, αλλά και φιλοσοφικά, επιστημονικά και φυσιολατρικά. Μετέχουν (πάντα online) οι: Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, πρόεδρος και ιδρυτής του Αρκτούρου, Κώστας Στασινόπουλος, επιμελητής και ιστορικός τέχνης, Serpentine Galleries, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)/ Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ/ Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια και Χρυσόστομος Σταμούλης,καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ εξέδωσε ήδη έναν τόμο (δίγλωσση ειδική έκδοση 120 σελίδων με τίτλο «Ανθρωπόκαινος»), στις σελίδες του οποίου επιστήμονες, ιστορικοί του κινηματογράφου και των τεχνών και φιλόσοφοι προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημιουργεί τη νέα αυτή πραγματικότητα.

Οι προβολές των 210 ταινιών της φετινής ηλεκτρονικής διοργάνωσης συνεχίζονται κανονικά με διαδικτυακή σύνδεση των θεατών (αποκλειστικά από την Ελλάδα) στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr και του συνδέσμου TDF22 ONLINE.

 Στο τέλος της διοργάνωσης θα απονεμηθούν (και τα χρηματικά) τα βραβεία του 22ου ΦΝΘ.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης