Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τη λήψη νέων μέτρων

Στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς την λήψη νέων σκληρών μέτρων.

«Το χειρότερο δεν είναι ότι μιλάνε οι δανειστές για σκληρότερα μέτρα, το θέμα είναι ότι το έχει αποφασίσει ήδη η κυβέρνηση. Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην αξιολόγηση και περιμένει την κατάλληλη στιγμή- ίσως ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα- να μας το ξεφουρνίσει και να μας πει “αυτά είναι τα μέτρα, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”. Η Ανάσταση, όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας, της οικονομίας αναβάλλεται για το επόμενο Πάσχα. Προς το παρόν πληρώστε πρόσθετους φόρους» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια ερωτώμενος για το αν το Ποτάμι θα ψηφίσει κάποια από τα μέτρα της αξιολόγηση ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Όχι. Και δε νομίζω ότι θα τεθεί έτσι. Θα τεθεί με το γνωστό κόλπο: ένα άρθρο και ένας νόμος», ενώ στη συνέχεια εκτίμησε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από τους 153 της κυβέρνησης χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Ο Επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε: «Οι 153 της κυβέρνησης δίνουν κάποιες μάχες για πράγματα που δεν είναι σημαντικά αλλά εδώ θα είναι ενωμένοι και θα ψηφίσουν την αξιολόγηση». Συνεχίζοντας πάνω στο ίδιο θέμα είπε: «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πάμε σε μια πιο light αξιολόγηση με την έννοια ότι δε θέλει αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. λόγω και της Μεγάλης Βρετανίας ακόμη μια αναταραχή. Άρα νομίζω ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν αυτήν τη στιγμή τον κ. Τσίπρα, να του δώσουν μια πολύ πιο light αξιολόγηση από ό,τι θα ήταν σε κανονικές συνθήκες».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και και του Δημήτρη Τάκη αναφέρθηκε στην έκρηξη βίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες με επίκεντρό το μεταναστευτικό λέγοντας: «Αποδεικνύεται στην πράξη ότι το να αφήνεις τα πράγματα να εξελίσσονται χωρίς να κάνεις τίποτα -όπως είναι η τακτική της κυβέρνησης- και να ελπίζεις ότι κάποια στιγμή τα προβλήματα θα λυθούν από μόνα τους, οδηγεί σε όξυνση των αντιθέσεων και επικράτηση των ακραίων. Κάπως έτσι στον Πειραιά έχουν μείνει οι ακραίοι. Από τη μία πλευρά οι Χρυσαυγίτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την παρουσία των προσφύγων για να μιλήσουν για φόβο και από την άλλη υπάρχουν κάποιοι που μοιράζουν φυλλάδια που λένε “μη φύγετε από τον Πειραιά, θα αγωνιστείτε μαζί μας”. Είναι σαφές ότι κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε: «Διαφωνούμε με τις εκλογές. Είναι αστείο μετά από οκτώ μήνες να έχουμε πάλι εκλογές καθώς διακυβεύονται πάρα πολλά. Το κλίμα στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καθόλου ευνοϊκό. Δε μπορούν να δικαιολογήσουν πώς μια χώρα, μετά από οκτώ μήνες, αναζητά κάθε φορά μια διέξοδο σε μια εκλογική μάχη ή σε ένα δημοψήφισμα. Άρα ας μην παίζουμε με τη φωτιά. Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να πάρουμε τα 5, 7 δις, να σταθεροποιηθεί λίγο η οικονομία της χώρας και να ανασάνει η μεσαία τάξη που διαλύεται».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:

«Ποιον βοηθάς όταν αφήνεις τα παιδιά να κοιμούνται πάνω στην προβλήτα όταν μπορούν να πάνε σε ένα κέντρο; Δε θα αλλάξει η ζωή τους επειδή μένουν πάνω στην προβλήτα, απλώς εσύ θα κάνεις την επαναστατική σου άνοιξη για 2-3 μήνες και μετά θα γυρίσεις στο σπίτι σου στη Φιλοθέη».

«Δε μπορεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να είναι ένας ανοιχτός καταυλισμός. Έχουμε την ευθύνη να παρέχουμε φροντίδα στους πρόσφυγες, αυτή η φροντίδα δε μπορεί να γίνεται στις προβλήτες. Δεν έχει σημασία αν η κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα. Αυτό που πρέπει να κρίνουμε και να το κρίνουμε όχι για να είμαστε αυστηροί προς την κυβέρνηση αλλά μήπως βάλει μυαλό για το μέλλον, είναι τι έχει κάνει στο παρελθόν και αν τα πράγματα έγιναν στο χρόνο που έπρεπε».

«Μίλησα με πολλούς δημάρχους, οι οποίοι τώρα με το Πάσχα φοβούνται ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις. Θα αφήσουμε λοιπόν τις τοπικές κοινωνίες να λύσουν τα προβλήματα επειδή δε θέλει η κυβέρνηση να παίρνει τις αποφάσεις; Το χειρότερο είδος κυβέρνησης είναι αυτή που δεν αποφασίζει. Διότι όταν αποφασίζει λάθος προσπαθείς να διορθώσεις αυτό που έχει γίνει και να κάνεις κάτι άλλο. Το ότι δεν υπάρχει σοβαρή παρουσία της κυβέρνησης στα κέντρα φιλοξενίας και τα hot spot οδηγεί στο να φεύγουν όλες οι μεγάλες ΜΚΟ από τα σύνορα και τα νησιά».

«Στα νησιά μας και στο λιμάνι του Πειραιά οι άνθρωποι που βοηθούσαν, που προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματα σιγά σιγά αποσύρονται γιατί κινδυνεύουν να φάνε καμία πέτρα ή καμία ροπαλιά. Έτσι μένουν οι ακραίοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες είτε από τη μία μεριά είτε από την άλλη. Οι μικροί εμφύλιοι γίνονται όταν αποσύρονται οι λογικοί και αναλαμβάνουν δράση οι ακραίοι».

«Από τη στιγμή που αποφυλακίστηκε ο άνθρωπος που κάρφωσε το μαχαίρι στην καρδιά του Παύλου Φύσσα υπάρχουν κάποιοι που έχουν αποθρασυνθεί. Νομίζω ότι η 18η Μαρτίου ήταν ντροπιαστική μέρα για τη Δικαιοσύνη. Ένας άνθρωπος που έχει πει “εγώ κάρφωσα το μαχαίρι στην καρδιά του” αφέθηκε ελεύθερος. Αυτό αποθρασύνει κάποιους ανθρώπους ενώ αντί να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η Δικαιοσύνη, να νιώθει ο πολίτης ότι απονέμεται Δικαιοσύνη, αυτή ξεχαρβαλώνεται από την κυβέρνηση συστηματικά».

«Έχει δημιουργήσει μεγάλη καχυποψία η διαρροή των συνομιλιών του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση δημιουργεί μια καχυποψία και σε ξένους δημοσιογράφους αλλά και σε φίλους της χώρας στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να προφυλάξει το απόρρητο των επικοινωνιών κάποιων αξιωματούχων. Είναι έξω από τα πλαίσια του παιχνιδιού. Άλλο να υπάρχουν διαφορές και άλλο να μη προφυλάσσουν την επικοινωνία».

«Κάποιος κοροϊδεύει κάποιον στο Αιγαίο γιατί εκεί έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις του ΝΑΤΟ, έχει ενισχυθεί η FRONTEX και υπάρχει συμφωνία με τους Τούρκους. Το ότι συνεχίζουν να πνίγονται άνθρωποι είναι φοβερό. Πρέπει να υπάρχουν και ένοχοι».

«Αυτό που έγινε χθες με την COSCO ήταν αστείο. Ήταν εκεί οι άνθρωποι που ένα χρόνο τώρα τορπιλίζουν μια συμφωνία και η οποία υπεγράφη ακριβώς όπως είχε συνταχθεί εξαρχής. Δηλαδή χάσαμε ένα χρόνο, χάσαμε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, χάσαμε κάποιες θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι Συριζαίοι δεν είχαν πάρει την απόφαση να κάνουν το τολμηρό βήμα».

POPAGANDA