Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θέατρο Πόρτα, με άξονα το black humor

Κόντρα στον υπερπληθωρισμό, με συγκεκριμένο ensemble ηθοποιών, σαφές στίγμα και  άξονα το black humor το θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου ξεκινά τον τρίτο χρόνο του, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον  Θωμά Μοσχόπουλο. Γιατί επέλεξε το black humor; Γιατί «σύμφωνα με τον Μπρετόν, το Μαύρο Χιούμορ είναι μια “ανώτερη εξέγερση του πνεύματος”. Ετσι λοιπόν, τα πνεύματα όσων συνεργάζονται στο ΠΟΡΤΑ ενώθηκαν μια μέρα και είπαν “Αμάν πια! Φτάνει! Οχι άλλο”. Καθένας, βέβαια, εννοούσε κάτι διαφορετικό και η “εξέγερσή” του γινόταν για εντελώς προσωπικούς λόγους. Οπως και να ’χει, πάντως, τα μαυρισμένα “πνεύματά μας εξεγέρθηκαν” και γελάσαμε πολύ… με το χάλι μας», σημειώνει ο Θ.Μοσχόπουλος. 

Τρεις θα είναι οι καινούργιες παραγωγές για τους ενήλικες, που βασίζονται σε διασκευές γνωστών μυθιστορημάτων, με στόχο να«ασχοληθούμε και λίγο με την τέχνη του λόγου, μιας κι έχουμε χορτάσει από την τέχνη του παρα-λόγου»:
  • «Η Δίκη του Κ.» βασισμένη στο μυθιστόρημα «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλο (από 18 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.15μ.μ.).
  • «Μαύρο Χιόνι – Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη», παράσταση βασισμένη στο «Θεατρικό μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (από 6 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ., Τετάρτη στις 8μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ.).
  • «Μύτη», μια εκδοχή των Patari Project πάνω στην κλασική νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.  (από 30 Ιανουαρίου 2017, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ.).
  • Στις περσινές επαναλήψεις:«Ο θεατροποιός» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, με τον Νίκο Χατζόπουλο από 2 Οκτωβρίου, Τετάρτη έως Κυριακή στις 9.15μ.μ.).
  • Στις επαναλήψεις:
  • Από τις 10 Οκτωβρίου το «Οι αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες» του Ρόμπερτ Μούζιλ, που σκηνοθέτησε η Γεωργία Μαυραγάνη, σε μετάφραση Αλέξανδρου Ισαρη (Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ.).
  • Από τις 9 Οκτωβρίου, ξαναπαρουσιάζεται το «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο», η παραγωγή των Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου και μουσική Κορνήλιου Σελαμσή (κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι).
  • Από 18 Δεκεμβρίου ξεκινάει το «Ενας Δράκος… μα ποιος Δράκος;» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, μια διασκευή που έκαναν στον «Δράκο» του Γιεβγκένι Σβαρτς η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Νωρίτερα, την 1η Οκτωβρίου η παράσταση για βρέφη (από 8 μηνών έως νήπια 4 ετών) με τίτλο «Κοίτα», μια παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου. Τα «Παραμύθια με την Ξένια» για παιδιά από 4 έως 8 ετών επαναλαμβάνονται για 3η χρονιά από τις 7 Ιανουαρίου 2017, όπως και η παράσταση «(Δεν) είμαι ΠΡΟ» σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου, που παρουσιάζεται σε σχολικές τάξεις.

    *Ο Κορνήλιος Σελαμσής μετακομίζει από τις Τρίτες Παράλληλες στις Αλλες Πέμπτες και ένα πρόγραμμα τεσσάρων κύκλων με μουσική, χορό και περφόρμανς. Στο πλαίσιο αυτό η Ελένη Ευθυμίουθα παρουσιάσει τη Χορωδία Ανέργων.

    Και φέτος το «Πόρτα» προσφέρει τη δυνατότητα σε 300 φίλους του να προμηθευτούν το Πάσο Φίλου, με το οποίο θα μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις της σεζόν με τη καταβολή του ποσού των 50 ευρώ. 

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη