TECHNEWS

H Alexa της Amazon θα μιμείται πλέον τις φωνές των νεκρών αγαπημένων μας προσώπων

Η νέα δυνατότητα της Alexa, του ψηφιακού βοηθού της Amazon, μπορεί να ακουστεί πολύ οικεία. Μακάβρια οικεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι εργάζεται πάνω σε μια αναβάθμιση του συστήματος της Alexa, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στο μηχάνημα να μιμείται με ακρίβεια τη φωνή των αγαπημένων μας προσώπων που έχουν φύγει από τη ζωή.

Στο συνέδριο Re:Mars της Amazon στο Λας Βέγκας, ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας Alexa, Ροχίτ Πρασάντ, παρουσίασε λεπτομερώς ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στη φωνητική βοηθό να αναπαράγει μια συγκεκριμένη ανθρώπινη φωνή.

Μάλιστα, σε βίντεο που παρουσιάστηκε, αντί για τη χαρακτηριστική φωνή της Alexa, η φωνή μιας γιαγιάς ακούστηκε να διηγείται απόσπασμα από το βιβλίο του Μάγου του Οζ σε ένα νεαρό αγόρι.

Το μοντέλο που επέτρεψε στην Alexa να αλλάξει την προεπιλεγμένη, ρομποτική φωνή της σε έναν πιο μαλακό, πιο ανθρώπινο και οικείο τόνο, μιμούμενη τη φωνή της χαμένης γιαγιάς, βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο ανάπτυξης.

Η Amazon δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει πότε η λειτουργία θα γίνει διαθέσιμη για το κοινό.

Ενώ η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή οποιασδήποτε φωνής, ο Πρασάντ πρότεινε τη χρήση για τη διατήρηση της φωνής κάποιου αποθανόντος μέλους της οικογένειας.

«Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να εξαλείψει τον πόνο της απώλειας, μπορεί σίγουρα να δώσει διάρκεια στις αναμνήσεις», πρόσθεσε.
Ο τεχνολογικός κολοσσός θέλει να κάνει τη συνομιλία με την Alexa πιο φυσική και έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στη φωνητική βοηθό να αναπαράγει πιο πειστικά τον ανθρώπινο διάλογο – ακόμη και να κάνει ερωτήσεις στον χρήστη.

Η Amazon χρησιμοποιεί εδώ και κάποιο καιρό αναγνωρίσιμες φωνές, όπως τις πραγματικές φωνές των Σάμιουελ Τζάκσον, Μελίσα ΜακΚάρθι και Σακίλ Ονίλ.

Αλλά και οι αναδημιουργίες τεχνητής νοημοσύνης με τις φωνές ανθρώπων βελτιώνονται επίσης ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας deep fake.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA