Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Ταμείο για το Μέλλον» στην Ελλάδα εξετάζει η γερμανική κυβερνηση

Η γερμανική κυβέρνηση οραματίζεται μέσω ενός Ταμείου για το Μέλλον να προωθήσει το κοινωνικό έργο στην Ελλάδα ως κίνηση συμφιλίωσης για τις αγριότητες που διέπραξαν οι Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχουν βαλτώσει και την ίδια ώρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Γερμανίας τονίζουν ότι το παραπάνω σενάριο είναι αδύνατο να τεθεί σε εφαρμογή από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Στο παρελθόν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει η περίπτωση να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, αλλά επιθυμεί να προωθηθούν αναπτυξιακά έργα με γερμανική χρηματοδότηση, μέσω ενός Ταμείου για το Μέλλον, το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ το χρόνο και θα ισχύει για τρία χρόνια, από το 2014 έως το 2017.

Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που πέρασε τα μεγαλύτερα δεινά κατά τη διάρκεια της κατοχής. Το γερμανικό κοινοβούλιο δημιούργησε αυτό το Ταμείο το 2014 ώστε να αναπτυχθεί μια «κουλτούρα μνήμης», όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν για να προαχθεί η συμφιλίωση ανάμεσα στους δύο λαούς. 

Το Σεπτέμβριο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «Η Γερμανία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη βελτίωση των υποδομών σε ελληνικά χωριά όπου Ναζί στρατιώτες σφαγίασαν πολίτες και να υποστηρίξει την ελληνική εβραϊκή κοινότητα».

Καταληκτικά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα: «Έχουμε πολλές δυνατότητες να συνεργαστούμε με τους Έλληνες μέσω έργων για τους νέους και ενός ταμείου για το μέλλον. Όμως, το να μιλάμε για τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι ο λάθος δρόμος».

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη