Η κυβέρνηση κατάφερε να επαναβεβαιώσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις κατά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Eυρωζώνης την ενδιάμεση συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία ελέω «δημιουργικής ασάφειας» και οι δύο πλευρές διαβάζουν κατά το δοκούν.
Απώτερος σκοπός της Αθήνας είναι να απεμπλακεί σταδιακά από τη δυσκολία και να επεκτείνει το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, και σε δεύτερο στάδιο να μπορέσει να υλοποιήσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, αφού πάρει την έγκριση των θεσμών. Μόνο έτσι άλλωστε, θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ρευστότητας, να πάρει «οξυγόνο» και να βγει από το αδιέξοδο του χρηματοδοτικού κενού.
Μεγάλη η απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Βρυξέλλες
Η απόσταση πάντως, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά, καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πρώτον στο ότι οι «προσδοκίες της ελληνικής πλευράς δεν ήταν μεγάλες ευθύς εξαρχής» και δεύτερον επαναβεβαιώνουν από όλα τα συμφραζόμενα ότι η χώρα βρίσκεται σε…. πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεσμεύεται να κάνει υποχωρήσεις για να αρχίσει να εκταμιεύει μέρος της τελευταίας δόσης των 7,2δις ευρώ.
Ξεκάθαρος ο Ντάισελμπλουμ
Πρώτα συνολική συμφωνία, με παράθυρο για πιθανές αλλαγές στο παλαιό πρόγραμμα, μετά έναρξη εφαρμογής, έστω και σε ένα μέρος για να φανεί ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν μπει ορθά στο δρόμο εφαρμογής και στη συνέχεια εκταμίευση δόσης ή υποδόσεων προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Αναφέρθηκε σε παράθυρο ευελιξίας, αλλά και στην ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι «χάσαμε δύο εβδομάδες» συζητώντας ποιος θα δει ποιόν και που και προανήγγειλε διαπραγματεύσεις σε Βρυξέλλες από την Τετάρτη με παρουσία όμως των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Σε ερώτημα για την ανάγκη άμεσης πρόσβασης της Ελλάδας σε χρηματοδότηση, ήταν σαφής. Αν υπάρχει πίεση για χρηματοδότηση, είπε, θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσει η εφαρμογή. Δεν θα γίνει όμως το ανάποδο, πρόσθεσε.
Τα μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση
Όλα θα κριθούν όμως από το πως θα εξελιχθεί η εφαρμογή των μέτρων (σε συνεννόηση με τους θεσμούς) που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει:
*Τη διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα (ενδεχομένως να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις)
*Τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing)
*Μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών.
Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει:
*Να διαμορφώσει το πλαίσιο για τις αποδείξεις.
*Να προχωρήσει στην χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου.
*Να εφαρμόσει το σχέδιο για πρόσληψη part-timer ελεγκτών (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές)
Η ώρα των κλιμακίων
Στην πραγματικότητα, η ουσιαστική «μάχη» να πειστούν οι εταίροι ξεκινά από’ δω και πέρα και είναι μία «μάχη» που θα εξελιχθεί σε δύο επίπεδα: αφενός στις επαφές του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων, αφετέρου στις βαρύνουσας σημασίας επικοινωνίες που θα έχει ο πρωθυπουργός.
Αύριο Τετάρτη, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η Τρόικα και οι τεχνοκράτες μέσα στα υπουργεία είναι μια εικόνα που δεν πρόκειται να ξαναδούμε, ενώ όπως τονίζουν «εάν ζητούνται στοιχεία θα αποστέλλονται από τα εδώ υπουργεία».
Ωστόσο ο κ.Βαρουφάκης δεν απέκλεισε χθες να έρχονται χαμηλόβαθμοι ελεγκτές των θεσμών στην Αθήνα (χωρίς ο ίδιος να τους συναντά).
Πηγή: iefimerida.gr