Κάτω από τη σκιά της Παλιόχωρας, της μεσαιωνικής πρωτεύουσας των Κυθήρων, αναπτύχθηκε ένα «σιδερόστρωτο μονοπάτι», τύπου Via Ferrata, που καλεί τους επισκέπτες του νησιού στον κρυφό κόσμο της Κακιάς Λαγκάδας. Είναι το πρώτο ορειβατικό μονοπάτι τέτοιου τύπου, που αναπτύσσεται σε μικρό νησί της Ελλάδας, και είναι ενσωματωμένο αρμονικά στο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων «Kythera Trails».
Είναι ένα ακόμα καινοτόμο επίτευγμα στα Κύθηρα, του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), που σε συνδυασμό με το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο μονοπατιών, τις διαδρομές κατάβασης φαραγγιών (canyoning), και άλλες δράσεις στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων, αναδεικνύει το νησί ως έναν προορισμό βιωματικού τουρισμού περιπέτειας.
Η Via Ferrata είναι η ιδανική μίξη πεζοπορίας, διάσχισης φαραγγιών και αναρρίχησης. Με την κατάλληλη υποδομή, και σε ασφαλές περιβάλλον, κάνει προσβάσιμα σε ένα μεγάλο εύρος κόσμου, εκπληκτικά τοπία σε φαράγγια και ορθοπλαγιές. Δεν χρειάζεται τεχνικές γνώσεις, αρκεί μέτρια φυσική κατάσταση, απλός αλλά ειδικός εξοπλισμός (μόνο κράνος και ζώνη με ιμάντα εκτόνωσης), και σίγουρα πολύς ενθουσιασμός για δράση στη φύση.
Στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Φαραγγιών Κυθήρων του ΚΙΠΑ, το ίδρυμα συνεργάστηκε με την τοπική εταιρία τουριστικών υπαίθριων δραστηριοτήτων «Outdoor Activities Greece», αναπτύσσοντας ένα διαχειριστικό σχέδιο και χρηματοδοτώντας την οικονομοτεχνική μελέτη των πρώτων τριών διαδρομών Via Ferrata. Η διαδρομή της Κακιάς Λαγκάδας είναι η πρώτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΚΙΠΑ και υλοποιείται από τους δύο φορείς. Η διαδρομή αυτή, επιλέχθηκε για τη μοναδική της ομορφιά, την πολιτιστική αξία της περιοχής, αλλά και γιατί συνδέει το κυκλικό πεζοπορικό μονοπάτι Μ31 (Ποταμός – Παλιόχωρα – Ποταμός) με το Μ39, Διακόφτι – Αγία Πελαγία, που είναι υπό διαμόρφωση. Αυτήν την περίοδο, η διαδρομή βρίσκεται στο στάδιο της χαρτογράφησης και σηματοδότησης και αφού ολοκληρωθεί, θα είναι δυνατή η διάσχιση του φαραγγιού αμφίπλευρα. Μέχρι τώρα, το φαράγγι ήταν προσβάσιμο μόνο με canyoning (κατάβαση) που απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες και αρκετό εξοπλισμό. Έτσι, επιτυγχάνεται ο απόλυτος συνδυασμός δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας πλήρως αυτή τη μαγευτική γωνιά των Κυθήρων.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών διαδρομών Via Ferrata, διαφόρων επιπέδων, σε όλο το εύρος του νησιού. Οι διαδρομές αυτές θα λειτουργούν αυτόνομα και ταυτόχρονα συμπληρωματικά ενός από τα πιο αναγνωρισμένα δίκτυα παραδοσιακών μονοπατιών στην Ελλάδα. Το ΚΙΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκιση, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση & τον Άνθρωπο (MedINA) αλλά και τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, επενδύει στο βιώσιμο τουρισμό, διαφοροποιώντας και εμπλουτίζοντας το τουριστικό προΐόν των Κυθήρων. Πέρα από την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, η στήριξη της τοπικής οικονομίας την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όταν πραγματικά το χρειάζεται, και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους στο νησί.