Έπειτα από τη συγκινητική διάδοση του κεντρικού μας μηνύματος #SupportArtWorkers σε κάθε γωνιά του διαδικτύου, δηλώνουμε αρχικά την αντίδρασή μας στην απαξίωση των εργαζομένων του Πολιτισμού και στην απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για τους χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται και προσφέρουν στον χώρο αυτό και προχωράμε άμεσα στην ανακοίνωση των αιτημάτων μας.
Αφού καταγράψαμε όλα τα αιτήματα και τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των Εργαζομένων στις Τέχνες, προσπαθήσαμε, κατόπιν νομικής επεξεργασίας, να τα οργανώσουμε. Κατά τη διαδικασία αυτή, διαπιστώθηκε ότι τα αιτήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.
Πρώτον, αυτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, χωρίς καμία αναβολή, ακριβώς λόγω της παντελούς απουσίας κυβερνητικού σχεδίου. Αυτά δηλαδή που κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη να διευθετηθούν, καθώς αν δεν δοθεί λύση τώρα, μακροπρόθεσμα το πλήγμα για τον χώρο της Τέχνης και τους εργαζόμενους σ’ αυτόν θα είναι ανεπανόρθωτο. Δεύτερον, αιτήματα που αφορούν στη ριζική αντιμετώπιση παθογενειών που ταλαιπωρούν τον Πολιτισμό και τους εργαζομένους του εδώ και δεκαετίες.
Δεδομένου, όμως, του τρόπου δημιουργίας και λειτουργίας αυτής της Πρωτοβουλίας, η οποία δεν αποτελεί θεσμικό όργανο, αποφασίσαμε, προς το παρόν, να διατυπώσουμε μόνο τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ αυτής της κρίσης, η οποία προβλέπεται, εκτός των άλλων εργασιακών κλάδων, να πλήξει βαριά και εκείνους των Τεχνών για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Για να γνωρίζουμε όλοι για τι παλεύουμε και να αφήσουμε τα συνολικότερα αιτήματα σε δεύτερο χρόνο, εάν και εφόσον η Πρωτοβουλία αυτή αποκτήσει και συντηρήσει μια δυναμική και είμαστε όλοι μαζί εδώ.
Τα αιτήματα που ακολουθούν έχουν σταλεί και στα υπάρχοντα Σωματεία του Πολιτισμού προς εξειδίκευση για κλάδους που πιθανόν δεν καλύπτονται. Είναι εύκολα αντιληπτό και μόνο από τα 17.000 μέλη της παρούσας Πρωτοβουλίας και τις πολλές ειδικότητες που αντιπροσωπεύουν, ότι η όποια προσπάθεια οργάνωσης των αιτημάτων από μέρους μας κινδύνευε να είναι ελλιπής.
Θέλουμε, επίσης, να επισημάνουμε, ότι δεδομένης της συγκυρίας για το σύνολο των εργαζομένων στην χώρα μας κατά την πανδημία, θεωρήσαμε ως βάση διεκδίκησής μας το τι προβλέπεται για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων και άρα την κατ’ αντιστοιχία ένταξή μας στα ήδη ισχύοντα μέτρα, συνεκτιμώντας, όμως, το άναρχο τοπίο του Πολιτισμού.
Τέλος, επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά, ότι η παρούσα Πρωτοβουλία αποτελεί μια αυθόρμητη, συσπειρωτική, ανεξάρτητη από κομματικές παρατάξεις αντίδραση στην απαξίωση του Πολιτισμού. Όσα διατυπώνονται παρακάτω, έχουν έρεισμα αποκλειστικά και μόνο στα αιτήματα και στις ανησυχίες της διαδικτυακής ομάδας “Support Art Workers – Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες”. Υπενθυμίζουμε πως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τα υπάρχοντα Σωματεία, που βρίσκονται σε διάλογο με τους φορείς.
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Κρίνοντας και από τη διεθνή πρακτική (πρωτόκολλο Κορέας), ακόμα και αν οι πολιτιστικοί χώροι ανοίξουν (σε πρώτη φάση οι ανοικτοί και σε μεταγενέστερο χρόνο οι κλειστοί), τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου και οι υγειονομικοί κανόνες θα επηρεάσουν το σύνολο της καλλιτεχνικής παραγωγής για αβέβαιο χρονικό διάστημα. Πιθανόν μέχρι και τα Χριστούγεννα βάσει της διεθνούς ειδησεογραφίας.
Για τον κλάδο των Τεχνών, λοιπόν, ορίζουμε ως “σημείο άρσης των περιοριστικών μέτρων” την επιστροφή στην προ πανδημίας λειτουργία των πολιτιστικών χώρων (χωρίς μέτρα αποστασιοποίησης, ήτοι πλήρης λειτουργία όλων των χώρων). Μέχρι τότε και με δεδομένες τις διατυπώσεις από το Υπουργείο ότι καταρτίζεται πλάνο πραγματοποίησης κάποιων πολιτιστικών γεγονότων εντός του καλοκαιριού, διαχωρίζουμε τους εργαζόμενους:
Ανάλογα είναι και τα μέτρα που προτείνουμε:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Από 1η Μαΐου έως και την άρση των περιοριστικών μέτρων (λειτουργία πολιτιστικών χώρων χωρίς πρωτόκολλα). Αναλυτικότερα:
Α) ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
1) EΠΙΔΟΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΕΠΙ ΤΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ 800 ευρώ ΓΙΑ 45 ΗΜΕΡΕΣ
ΑΡΑ, μηνιαία 533 ευρώ.
ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
*Το πρώτο είναι το κριτήριο επιλεξιμότητας για επιχορήγηση σχημάτων χορού και θεάτρου από το ΥΠΠΟΑ και το δεύτερο υποχρέωση ελάχιστου αριθμού παραστάσεων σε περίπτωση έγκρισης της επιχορήγησης.
* Λόγω της πολυπλοκότητας στον χώρο του Πολιτισμού, όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν τα 15 ένσημα και παράλληλα ΔΕΝ έχουν άλλη κύρια εργασία (σε άλλο κλάδο εργασίας και που αποδεικνύεται από την ΕΡΓΑΝΗ), άρα εξαρτώνται αποκλειστικά από την καλλιτεχνική εργασία, μπορούν να αποδείξουν την εργασία τους με προγράμματα, εγγραφή σε σωματείο, κ.λπ. Εδώ το κριτήριο είναι τρεις παραγωγές τα τρία τελευταία χρόνια.
Ειδικά για το 2020, αρκεί η ανακοίνωση ένταξης σε καλλιτεχνική παραγωγή (δελτία Τύπου, αναρτημένα προγράμματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία κ.λπ.) δεδομένου ότι πολλές συμβάσεις είτε δεν πρόλαβαν να συνταχθούν και να υπογραφούν (παραγωγές μετά τις 12/3/2020) είτε περίμεναν να υπογραφούν στην ολοκλήρωση της παραδοσιακής σαιζόν (Κυριακή των Βαΐων, επί τη βάσει ποσοστών).
ΤΡΟΠΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ: Οι εταιρείες εκτέλεσης παραγωγής μπορούν να βεβαιώσουν με υπεύθυνη δήλωση τους υπόλοιπους που δεν αναφέρονται (τεχνικούς, εταιρείες κατασκευής, ενοικίασης κ.λπ.). Οι παραγωγοί μπορούν να βεβαιώσουν με υπεύθυνη δήλωση τις παραγωγές που οργάνωναν με αναλυτικό κατάλογο όλων των συντελεστών σε όλα τα πόστα και τις εταιρείες που θα συνεργάζονταν. (Κατά το πρότυπο εγγραφής μελών στους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους)
Για τους ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (ταξιθέτες, ταμίες, εκτέλεση παραγωγής, οργάνωση παραγωγής, γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας κ.ά.) όσοι εργάσθηκαν με 150 ένσημα σωρευτικά τα τελευταία τρία χρόνια.
2) ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
3) ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
4) ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ, ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
5) ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Β) ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ή ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, Δημοτικά Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα)
*Δεδομένου ότι ναι μεν οι φορείς αυτοί θα χάσουν μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους από τα εισιτήρια, ταυτόχρονα όμως θα έχουν μεγάλη μείωση στις λειτουργικές τους δαπάνες, ζητάμε:
Γ) ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ (όπως σκηνοθέτες, μουσικοί, εικαστικοί, παραγωγοί κ.ά.)
Δ1) ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΝΤΑΞΗ ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Προσωπικών εταιρειών, συνεταιρισμών, συλλόγων, κ.λπ. στο επίδομα των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις:
ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΟΛΩΝ:
Να ανοίξει το ΜΗΤΡΩΟ του Υπουργείου Πολιτισμού για εγγραφή όσων εταιρειών δεν έχουν κάνει ακόμα την εγγραφή τους, εντός του Μαΐου και για έναν μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η καταγραφή από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Δ2) ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ (θεατρικές αίθουσες, γκαλερί, σχολές χορού, studio καλλιτεχνικών μαθημάτων κ.ά.)
Ε) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Οδηγίες από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών και τις εξετάσεις των τριτοετών σπουδαστών:
ΣΤ) ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Ζ) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ περιόδου 2020-2021
Δεδομένης της αβεβαιότητας και της πληθώρας παραγωγών που έμειναν “στη μέση” είναι πολύ πιθανό οι νέες παραγωγές να γίνουν μετά τα Χριστούγεννα ή και πολύ αργότερα.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ για τις επιχορηγημένες παραγωγές που διακόπηκαν στις 12/03/2020 (καλλιτεχνική περίοδος 2019–2020)
Η) ΕΙΔΙΚΗ ΡΗΤΡΑ
Για όλες τις καλλιτεχνικές παραγωγές, η ευθύνη ακύρωσης οποιασδήποτε παραγωγής λόγω εμφάνισης κρούσματος SARS COV 2 βαρύνει τον κρατικό φορέα που φιλοξενεί την εκάστοτε καλλιτεχνική παραγωγή.
Η ΟΜΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ:
Βουρδαμής Γιωργος
Φώτη Κατερίνα
Αδάμ Ηλίας
Αντρέοβιτς Αντριάνα
Γαβρέλας Παναγιώτης
Γκουγκουλή Κορίνα-Άννα
Δημητριάδου Βαλέρια
Δικαίος Γιώργος
Εξηνταβελώνη Νατάσα
Ιωακείμ Πανάγος
Καραγιάν Ίρις
Κοντογεώργης Χρήστος
Κοτίδης Ιωάννης Ιώκο
Λάσκος Άρης
Μαρκιανός Φοίβος
Μεταξά Θεανώ
Μηλιάρης Ερρίκος
Μπιμπής Κωνσταντίνος
Ξάφης Αργύρης
Ξεροβάσιλα Λεωνή
Παναγιωτίδου Καλλιόπη
Παναγόπουλος Γιάννης
Πανάδης Μιχάλης
Παυλίδης Παύλος
Πράπας Βάιος
Σκυφτούλης Θοδωρής
Τόλης Χρήστος
Τσινικόρης Πρόδρομος
Χατζηαγγελάκης Σπύρος
Χριστοδουλοπούλου Έφη
Facebook page: Support ART Workers
E-mail: sawgreece@gmail.com