Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Μόσχα

  Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν – 2ος αιώνας π.Χ.», κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (8 Σεπτεμβρίου) στη Μόσχα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

    Η έκθεση «για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου» -όπως σημείωσε η κ. Δούρου- διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα διαρκέσει ως τις 6 Νοεμβρίου.

   Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να αποστείλει στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας «ένα έργο ξεχωριστό: ένα αντίγραφο υψηλής πιστότητας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ένα έκθεμα το οποίο όποιο επιλέχθηκε με μια πυθαγόρεια θέαση, εκείνη της απλότητας, όχι της απλοϊκότητας ή της απλουστευτικότητας, στη σκέψη και στη δράση».

   Στα εγκαίνια παρέστη ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, ο πρόξενος Ιωάννης Πεδιώτης, ο προέδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, ο προέδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς και αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής αποτελούμενη από τους: Εύη Αποστολάκη, Κατερίνα Παλιού, Νίκο Χαρδαλιά, Παρασκευά Ευαγγελίου, εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών καθώς και πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου