Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το «μεγαλύτερο» φεγγάρι του αιώνα αναμένεται στις 14 Νοεμβρίου

Οι λάτρεις της αστρονομίας, και όχι μόνο, πρέπει να σημειώσουν στο φετινό ημερολόγιο την 14η Νοεμβρίου και να προετοιμαστούν για αυτήν καταλλήλως. Στις 14 Νοεμβρίου το φεγγάρι θα πλησιάσει τη γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 70 χρόνια.

Το ιδιαίτερο αυτό φεγγάρι θα εμφανιστεί κατά 30% φωτεινότερο και 14% μεγαλύτερο σε σύγκριση με το μέσο φεγγάρι που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, σύμφωνα με τη NASA. 

Το αδιαμφισβήτητα όμορφο αυτό αστρονομικό φαινόμενο δε θα ξαναεμφανιστεί στο ουρανό μας μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του 2034, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία. 

Το φεγγάρι θα μοιάζει πολύ μεγαλύτερο, όταν θα ξεκινήσει να ανεβαίνει στον ουρανό γύρω στις πέντε παρά τέταρτο στη Βρετανία, καθώς θα βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα. 

Ο Robin Scagell, αντιπρόεδρος του συλλόγου δημοφιλούς Αστρονομίας, δήλωσε: «Θα βρίσκεται πάνω από σκεπές, καμινάδες  και δέντρα και αυτό θα το κάνει να μοιάζει ακόμα μεγαλύτερο καθώς αναπόφευκτα θα το συγκρίνουμε με τα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο. Παρακαλάω πάντα τον κόσμο να πάρει τα κιάλια του και να προσπαθήσει να κοιτάξει κρατήρες και θάλασσες».

Ο Scagell, προσθέτει πως το φεγγάρι θα είναι ένα μόλις κλάσμα μικρότερο την 15η Νοεμβρίου. 

Όταν το φεγγάρι βρίσκεται την κατάσταση που ονομάζεται «περίγειο», τότε η μικρότερη απόστασή του από τη γη είναι 226,000 μίλια μακριά και φαίνεται 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, απ’ ότι όταν βρίσκεται στο απώτατο σημείο του.

Το φεγγάρι της 14ης Νοεμβρίου, θα είναι το μεγαλύτερο και φωτεινότερο από τα τρία «υπερφεγγάρια» που θα δούμε το 2016.

Το πρώτο ήταν στις 16 Οκτωβρίου και το τρίτο αναμένεται να συμβεί στις 14 Δεκεμβρίου

Πηγή: Independent

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι