Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή, οι αγρότες της Θεσσαλίας, έχοντας δώσει ραντεβού με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους στον κόμβο της Νίκαιας.
Οι μαζικές διαμαρτυρίες αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις.
Όπως αποφασίστηκε θα συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα (γίνονται προσπάθειες και στη Μαγνησία) στο «γνωστό» σημείο του κόμβου της Νίκαιας, κάτω από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας στις 12 σήμερα το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε μέχρι αργά το μεσημέρι, γύρω στις 2μμ, να έχει γίνει η μετάβαση στη Νίκαια.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φετινών μπλόκων είναι δύο: Ότι οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν ενωτικά αυτή την κινητοποίηση σε ένα ενιαίο μπλόκο, αλλά και ότι η διάθεση τους είναι ξεκάθαρα συγκρουσιακή απέναντι στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το onlarissa.gr.
Τα αιτήματα των αγροτών
Τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών έχουν να κάνουν με την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, την μείωση του κόστους παραγωγής με άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες, τη μείωση των τιμών των αγροεφοδίων, την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές (στο σύνολό τους στη ζωική και παραγωγή) και τέλος με τα μέτρα για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από τη μείωση της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Επτά νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Σπήλιος Λιβανός
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός εξήγγειλε επτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Τα μέτρα είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Λιβανός μίλησε για κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι αγρότες, κυρίως λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, της αύξηση των τιμών ενέργειας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις και όχι με λόγια.
Σημειώνεται ότι τα επτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, μεταξύ των οποίων, μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αλλά και αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, έρχονται την ίδια ώρα που οι αγρότες ξεκινούν σήμερα τις κινητοποιήσεις, με μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του κ. Λιβανού έχουν ως εξής:
«Αυτή η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει ότι θεωρεί τον πρωτογενή τομέα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.
Σήμερα, οι αγρότες μας βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Από την μια πλευρά,οι μεγάλες προοπτικές για το μέλλον, ενόψει και της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των 19,3 δις ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κι από την άλλη, αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις που μας πιέζουν όλους: η πανδημία, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές συνέπειές της.
Την δύσκολη αυτή ώρα των πολλαπλών μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις, όχι με λόγια. Η κυβέρνηση το 2021 παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στήριξε τους αγρότες μας με 1 δις ευρώ.
Σήμερα, ανακοινώνουμε 7 επιπλέον μέτρα στήριξης, ύψους 170 εκ ευρώ.
1) Υπογράψαμε, χθες, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
4) Μειώνουμε μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.
5) Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
6) Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος,
7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Στηρίζουμε εμπράκτως τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αγρότες που υπό αντίξοες συνθήκες εργάζονται σκληρά 365 ημέρες το χρόνο, παράγοντας πλούτο για την εθνική οικονομία, για όλους μας».