Ο Βρετανός ερμηνευτής της σόουλ Σαμ Σμιθ με το τραγούδι «Stay with Me» κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς, κατακτώντας τον κορυφαίο τίτλο στη διεθνή μουσική σκηνή
Το Grammy για το κορυφαίο άλμπουμ κατέκτησε το «Morning Phase» του 44χρονου αμερικανού μουσικού Μπεκ, ο οποίος σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως δεν είχε κυκλοφορήσει κάποια μουσική δουλειά τα τελευταία έξι χρόνια.
Κατά την τελετή απονομής στο Λος Άντζελες ξεχώρισαν το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα ενάντια στον βιασμό των γυναικών και τη συζυγική βία, αλλά και η εμφάνιση του Φάρελ Ουίλιαμς που ερμήνευσε το διάσημο Happy συνοδεία χορευτών με κουκούλες και «ψηλά τα χέρια», σε μία αναφορά στη βία κατά των μαύρων.
«Περίπου μία στις πέντε γυναίκες στις ΗΠΑ πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού και περισσότερο από μία στις τέσσερις υπήρξε θύμα συζυγικής βίας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να σταματήσει. Οι καλλιτέχνες έχουν τη μοναδική δύναμη να αλλάξουν μυαλά και συμπεριφορές, να μας κάνουν να σκεφτούμε και να μιλήσουν για ό,τι είναι σημαντικό» πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Στη συνέχεια, η Μπρουκ Αξελ, θύμα βιασμού, ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει για την κακοποίηση που υπέστη, για να ακολουθήσει η Κέιτι Πέρι που ερμήνευσε το τραγούδι «By the grace of God».
Η ειρωνεία της βραδιάς ήρθε με τη βράβευση του Έμινεμ για το καλύτερο άλμπουμ ραπ, ο οποίος επικράτησε απέναντι στην ράπερ Ίγκι Αζαλέα. Ο Έμινεμ είχε απειλήσει, σε πρόσφατο κομμάτι του, με βιασμό την αυστραλή ράπερ. Ωστόσο ο ράπερ δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η απειλή διατυπώθηκε από το πρόσωπο το οποίο εκείνος υποδυόταν.
Τρία Grammy απέσπασε ο Φάρελ Ουίλιαμς, ο οποίος ερμήνευσε το «Happy» συνοδευόμενος από χορευτές που φορούσαν φούτερ με κουκούλες και σήκωναν «ψηλά τα χέρια», σε μία αναφορά στη βία κατά των μαύρων.
Οι χορευτές ήταν ντυμένοι όπως ο Τρέιβον Μάρτιν, ο άοπλος νεαρός μαύρος που σκοτώθηκε το 2012. Η κουκούλα έχει γίνει το σύμβολο των νεαρών μαύρων που πέφτουν θύματα βίας, κυρίως αστυνομικής.
Οι χορευτές σήκωσαν ψηλά τα χέρια πολλές φορές, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο το σύνθημα «Ψηλά τα χέρια μην πυροβολείτε» των διαδηλώσεων του κινήματος Black lives matter, που συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο των νεαρών μαύρων Έρικ Γκάρνερ και Μάικλ Μπράουν από τα πυρά λευκών αστυνομικών.
Πηγή: in.gr