Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους. Η επιτροπή που επιλέγει τους συγγραφείς προέρχεται από τις χώρες που συμμετέχουν κάθε χρόνο και δεν είναι πάνω από δέκα.
Το 2014 συμμετείχε η Ελλάδα και το 2016 η Κύπρος και οι εκδόσεις Το Ροδακιό έχουν τη χαρά και την τιμή να έχουν εκδώσει το βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου “Ένα αλπούμ ιστορίες” που φέτος λαβαίνει αυτή τη διάκριση. Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη Μαΐου θα γινει η απονομή του βραβείου στις Βρυξέλλες και απο εκεί και πέρα πεδίο δόξης λαμπρό θα ανοιχτεί για τον άξιο αυτό και τρυφερό συγγραφέα.
Ο συγγραφέας έγραψε στο Facebook πως: «Το βραβείο αυτό, με το όποιο από την Κύπρο έχουν ήδη τιμηθεί ο Αιμίλιος Σολωμού και η Μυρτώ Αζίνα δίνεται κάθε 3 χρόνια (γίνεται μια επιλογή ανάμεσα σε βιβλία των τελευταίων 5 χρόνων ) είναι ουσιαστικά το βιβλίο- πρόταση της κάθε χώρας (της Κύπρου στην περίπτωση μας) προς την Ευρώπη, ένα “κοιτάτε έχουμε να σας προτείνουμε ένα βιβλίο να διαβάσετε!”. Ευχαριστώ λοιπόν την επιτροπή που επέλεξε το Αλπούμ. Η προοπτική να μεταφραστούν οι ιστορίες του και να ταξιδέψουν μαζί με τις φωτογραφίες τους σε άλλες χώρες, έχει κάτι συγκινητικό, ελπίζω να τα καταφέρουν στο ταξίδι τους. Όχι τόσο για να κάνουν «διεθνή καριέρα» (αυτό είναι αστείο) αλλά για να τις γνωριστούν και να γνωρίσουν, να πλατύνει ο κόσμος τους. Νομίζω αυτό είναι το καλό αυτού του βραβείου. Φέρνει κοντά μας βιβλία, ανθρώπους, ιστορίες, ανοίγει σύνορα, τι …ειρωνεία, σε μια εποχή που η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα της. Και μια και δόθηκε η αφορμή, ευχαριστώ (ξανά και ξανα) την Τζούλια, το Ροδακιό, την Γεωργία, τον Σπύρο, οικογένεια, φίλους, τον Αντρέα και όλους όσους ανήκουν αυτές οι ιστορίες.»
Ο Αντώνης Γεωργίου Σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Άνευ. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια των θεατρικών ημερολογίων (2001-2013) με θέμα την ιστορία του κυπριακού θεάτρου της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού. Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το «Ένα Άλπουμ Ιστορίες», είναι ένα πολυφωνικό αφήγημα, ένα ψηφιδωτό μετα-μυθιστόρημα για έναν ολόκληρο τόπο και για τους ανθρώπους του. Με αφορμή μια γιαγιά που μόλις έχει πεθάνει ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίες. Και από τη γιαγιά στην οικογένεια αλλά και στο μικρό χωριό και στον τόπο όλο —ο τόπος εδώ η Κύπρος—, ιστορίες που θυμίζουν ιστορίες του καθενός μας, για ζωή, έρωτα, θάνατο, για πολέμους και προσφυγιά και επιστροφή. Παλιές και καινούριες ιστορίες, στην κοινή ελληνική αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Μαζί με αυτές παραθέματα από εφημερίδες, πραγματικά και φτιαχτά, συνταγές, σχέδια παιδικά, δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια, ποιητάρικα, άλλα ποιήματα και πολλές, πολλές φωτογραφίες από οικογενειακά αλπούμ. Μπλεγμένοι οι άνθρωποι, οι ηλικίες, οι εποχές και οι τοποθεσίες, ένα κουβάρι που ξετυλίχτηκε και ξετυλίγεται ακόμα, κάποτε μπερδεύονται, μπερδεύεσαι και εσύ, ποια είναι η δική σου ιστορία, ποια του άλλου, ποια η συνέχεια, ποιο το τέλος, έχει καμιά σημασία άραγε; Η ζωή μας τελικά μήπως δεν είναι άλλο από ένα τέτοιο κουβάρι ιστορίες; που κάποτε τις θυμόμαστε, τις διηγούμαστε, τις γράφουμε, τους βάζουμε κι ένα τίτλο, Ένα αλπούμ ιστορίες, και γίνονται σαν μια ιστορία, ιστορία του καθενός μας ή ιστορία όλων μας· η ζωή μας όλη μήπως δεν είναι άλλο από ένα άλμπουμ με ιστορίες;