Η απόφαση που είχε λάβει ήδη από το Μάιο το Eurogroup ήταν πως κάθε φορά που η Ελλάδα θα αξιολογείται μεταμνημονιακά από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στην επισκόπηση αυτή θα παρίσταται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν στα τέλη Ιουνίου στα πλαίσια ενημέρωσης που είχε παράσχει σε Έλληνες δημοσιογράφους.
Χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε πως ο Πίτερ Ντόλμαν και στελέχη του Ταμείου θα βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα (10-14 Σεπτεμβρίου) και θα ενταχτούν στην ομάδα των θεσμών που θα διενεργήσει την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδος στη βάση του ευρωπαϊκού πλαισίου της ενισχυμένης μετά προγραμματικής εποπτείας. Αν και ο έλεγχος αυτός θα αφορά στην αξιολόγηση των Ευρωπαίων και όχι του ΔΝΤ, αυτό δεν σημαίνει πως το Ταμείο δεν θα έχει λόγο.
Το Ταμείο συμμετέχει ενεργά στη μετά προγραμματική εποπτεία με την επίκληση των υψηλών υπόλοιπων αποπληρωμών ύψους 10 δισ. ευρώ που έχει η Ελλάδα απέναντι του. Για το λόγο αυτό η συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές θα είναι πιο συχνή από τον ετήσιο έλεγχο της υγείας της οικονομίας, στα πλαίσια της διαβούλευση του άρθρου 4.
Η μετά προγραμματική εποπτεία του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα προβλέπει την υποβολή δύο εκθέσεων στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο, δύο φορές το χρόνο μέσα από τη διαδικασία των διαβουλεύσεων το άρθρου 4 και της δημοσίευση των ευρημάτων από την επισκόπηση της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στη βάση αυτή το ΔΝΤ θα ανακοινώσει προς το τέλος του 2018 τα ευρήματα του για την Ελλάδα και αυτά θα αξιολογηθούν από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο στις αρχές του 2019.
Η προσοχή των αγορών θα είναι στραμμένη στις παρατηρήσεις που θα διατυπώσουν τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ όσο και η ανώτατη διοίκησή του Ταμείου και όπως έχει καταδειχτεί και σε άλλες περιπτώσεις, εάν υπάρξουν «παραφωνίες» αυτές θα αποτυπωθούν άμεσα στα spreads.
(Πηγή)