Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Sundance Festival η πρεμιέρα της ταινίας “Manifesto” με την Κέιτ Μπλάνσετ

Το Manifesto είναι η πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική ταινία του Γερμανού καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή, Τζούλιαν Ρόσεφελντ που είναι γνωστός για τις περίτεχνες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις του.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για 13 ταινίες προσαρμοσμένες σε ένα κινηματογραφικό έργο.

Η ταινία συνθέτει καλλιτεχνικά μανιφέστα από τις αρχές του 20ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, κείμενα από Φουτουριστές και Ντανταϊστές έως την Pop Art και το Fluxus και από σκηνοθέτες όπως οι Λαρς φον Τρίερ και Τζιμ Τζάρμους.

Η Μπλάνσετ ενσαρκώνει 13 διαφορετικούς ρόλους, μεταξύ των οποίων μίας χορογράφου, μιας δασκάλας δημοτικού σχολείου, μιας εργάτριας σε εργοστάσιο και μιας άστεγης μέσα από τους οποίους ζωντανεύουν οι αρχές των σημαντικότερων καλλιτεχνικών κινημάτων του 20ού αιώνα.

«Η ταινία αποκαλύπτει την πολιτική σημασία των διακήρυξεων αυτών, συχνά γραμμένων σε νεανική οργή σαν ένα ζωντανό κάλεσμα για δράση. Διερευνά μάλιστα αν οι συγκεκριμένες παθιασμένες διακηρύξεις μπορούν εφαρμοστούν στη σύγχρονη κοινωνία μας και εξετάζει το ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα αναφέρεται στη σύνοψη της ταινίας», σύμφωνα με το Variety.com

Ο Ρόσεφελντ έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους «Lonely Planet» (2006) και «Asylum» (2001/2002).

Το Sundance Festival στο Παρκ Σίτι της Γιούτα των ΗΠΑ διεξάγεται φέτος από 19 έως 29 Ιανουαρίου 2017.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου