Οργή, αποτροπιασμό και θλίψη προκαλούν τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, που είναι άκρως αποκαλυπτική, για την πολύκροτη υπόθεση της βάναυσης κακοποίησης σε γηροκομείο των Χανίων.
Τα επτά άτομα που συνελήφθησαν σήμερα από τις Αρχές, έλαβαν προθεσμία από την ανακρίτρια Χανίων να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια και τη διαχειρίστρια της δομής, δύο γιατρούς και τρεις νοσηλευτές. Οι 4 γυναίκες και οι 3 άνδρες που πέρασαν σήμερα το κατώφλι του εισαγγελέα Χανίων είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες όπως η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβάσεις του νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφία και χορήγηση/χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.
Και μέσα σε όλα αυτά τα εφιαλτικά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις μαρτυρίες ότι ηλικιωμένοι έπεφταν θύματα βίας σωματικής από τους υπαλλήλους της δομής.
Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται μετά από τις σοκαριστικές καταγγελίες που «είδαν» το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 2021, αφορούν την χρονική περίοδο από 5 Μαΐου 2009, έως 5 Μαΐου 2021. Μάλιστα εκτός από τους 7 συλληφθέντες, στην δικογραφία αναφέρεται ότι εμπλέκονται ακόμα 29 άτομα.
Σύμφωνα με το τοπικό Cretalive, στη δικογραφία αναφέρονται 30 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων και 8 απόπειρες θανάτωσης, ωστόσο εκτιμάται ότι οι θάνατοι που προκλήθηκαν από τους δράστες είναι περισσότεροι. Εξαιτίας δυσκολιών που προέκυψαν κατά την διάρκεια της έρευνας, δεν κατέστη δυνατόν να διερευνηθούν περαιτέρω υποθέσεις.
Σύμφωνα με τις αρχές, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021 έχουν καταγραφεί συνολικά 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων. Στη δικογραφία αναφέρεται επίσης ότι τα μέλη της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης έβαλαν στην τσέπη τους εκατομμύρια ευρώ.
Τους έδιναν ελάχιστο φαγητό
Ακόμη, στη δικογραφία αναφέρονται λεπτομέρειες για τον γολγοθά που ζούσαν οι ηλικιωμένοι οι οποίοι παρέμεναν σχεδόν νηστικοί. Το φαγητό που τους παρείχαν ήταν ελάχιστο και κακής ποιότητας (πολύ σπάνια έτρωγαν κρέας και φρούτα ενώ τους αραίωναν το γάλα με νερό), ενώ ταυτόχρονα τους ταΐζαν τόσο γρήγορα που πολλοί από τους ηλικιωμένους πάθαιναν εισρόφηση.
Μάλιστα σύμφωνα με την ανάλυση των εσόδων/ εξόδων της δομής, το κόστος για την ημερήσια σίτιση του κάθε ηλικιωμένου ήταν μόλις 0,55 ευρώ. Στη δικογραφία αναφέρεται επίσης ότι τους έδιναν να φάνε αποφάγια από προηγούμενα γεύματα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων.
Τα μέλη της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης έκαναν σπάνια μπάνιο τους ηλικιωμένους, οι ρόμπες που φορούσαν ήταν βρόμικες, ενώ χρησιμοποιούσαν κοινές πετσέτες, ξυραφάκια και λερωμένες πάνες.
Εκτός από το ότι χορηγούσαν στους ηλικιωμένους ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς ιατρική διάγνωση, συχνά τους έδεναν με ιμάντες στα χέρια και στα πόδια.
Αρνείται τις κατηγορίες η ιδιοκτήτρια
Η ιδιοκτήτρια της δομής μέσω του δικηγόρου της Νίκου Ρουσόπουλου αρνείται όλες τις κατηγορίες. «Τα εντάλματα εκδίδονται όταν προκύπτει ότι κάποιος είναι ύποπτος φυγής ή αν υπάρχει περίπτωση τέλεσης νέων αδικημάτων. Τότε γιατί το γηροκομεί λειτουργεί ακόμα;», ανέφερε ο κ. Ρουσσόπουλος στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και συνέχισε: «Αν υπάρχουν αδικήματα να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όμως όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις».
Μετά από έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα.
Πηγή: www.rosa.gr