Categories: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Στις 16 Μαρτίου του 1940 γεννιέται ο Bernardo Bertolucci

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Bernando Bertolucci, γεννήθηκε στην Πάρμα και ο πατέρας του ήταν ο ποιητής Giuseppe Bertolucci, γεγονός που τον ώθησε από νεαρή ηλικία να καταπιαστεί με το γράψιμο, διακρινόμενος μάλιστα με βραβεία, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ο πατέρας του είχε βοηθήσει τον Pier Paolo Pasolini να κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο, γεγονός που υπήρξε σημαντικό, καθώς, ο Pasolini προσέλαβε τον Bernando Bertolucci ως βοηθό σκηνοθέτη στην ταινία του Accattone το 1961.

Ο Bertolucci, έχοντας εγκαταλείψει τις λογοτεχνικές σπουδές του, το 1962 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία με τίτλο La Commare Secca. Mε την έκρηξη που γνώρισε το ιταλικό σινεμά τη δεκαετία του ’60 να έχει υποχωρήσει, το 1972 σκηνοθετεί την πιο αμφιλεγόμενη ταινία του και μία από αυτές που έχουν συζητηθεί περισσότερο στο παγκόσμιο σινεμά, το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι, με πρωταγωνιστές τους Marlon Brado και Maria Schneider. H ταινία πραγματεύεται την κρυφή ερωτική σχέση ενός ζευγαριού, με μία σκηνή βιασμού με βούτυρο να έχει γίνει στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα αντικείμενο πολλών συζητήσεων, καθώς, η Maria Shneider είχε δηλώσει πως είχε νιώσει ψυχολογικά βιασμένη στη συγκεκριμένη σκηνή και έκτοτε το θέμα έχει αγγίξει ιδιαίτερα τα γυναικεία δικαιώματα, ενώ γίνεται λόγος για το αν όντως θα μπορούσε να θεωρηθεί η συγκεκριμένη πράξη βιασμός.

Το 1976 απέκτησε διεθνή φήμη με την επική 4ωρη ταινία, 1900, με πρωταγωνιστές τον Robert DeNiro και τον Gerard Depardieu, να υποδύονται δύο φίλους από διαφορετικές τάξεις στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες, με εξέχουσες το The Last Emperor (1987) που αποτελεί την κινηματογραφική βιογραφία του τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας,  Aisin-Gioro Puyi και το The Dreamers (2003) που αφηγείται την ιδιόμορφη σχέση ενός αδερφού (Louis Garrel) και μιας αδερφής (Eva Green) με τον Αμερικανό φίλο τους (Michael Pitt) στη Γαλλία του Μάη του ’68.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA