Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Στην αποψίλωση έκτασης στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά προχώρησε χθες ιδιώτης εργολάβος

Ο φορέας διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής προσπάθησε και τελικά κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή, αφού όμως κόπηκαν δεκάδες δενδρύλλια κουκουναριάς, που είναι το κύριο προστατευόμενο είδος στην περιοχή. Το ερώτημα είναι πώς αδειοδοτήθηκαν τέτοιου είδους εργασίες χωρίς τη γνωμοδότηση του φορέα και πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά που συντελέστηκε.

Οι φύλακες του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα (που πλέον έχει αρμοδιότητα και την περιοχή του Υμηττού και τις περιοχές Natura της νοτιοανατολικής Αττικής) ήρθαν χθες το πρωί αντιμέτωποι με ιδιωτικό συνεργείο που ξεκίνησε να αποψιλώνει έκταση στη μια πλευρά του δρόμου που διασχίζει το πάρκο. Οπως προέκυψε, το συνεργείο είχε άδεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η αστυνομία που κλήθηκε από τον φορέα περιορίστηκε στο να καταγράψει το περιστατικό. Η ηγεσία του φορέα επικοινώνησε με το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας να παρέμβει για την άμεση παύση των εργασιών, όπερ και εγένετο το μεσημέρι.
Η ζημιά όμως είχε συντελεστεί. Το συνεργείο έκοψε όλη τη βλάστηση στη μία πλευρά του δρόμου, σε μήκος περίπου 250 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και νεαρών δενδρυλλίων κουκουναριάς (το δάσος κουκουναριάς είναι ο λόγος που η περιοχή ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 2007). «Δεν συμφωνούμε με την επέμβαση που έγινε», λέει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης, Γιώργος Λυριντζής. «Τον Μάιο το διοικητικό συμβούλιο του φορέα πρότεινε συγκεκριμένες επεμβάσεις για την προστασία του δάσους κουκουναριάς. Ανάμεσα σε αυτές, η αποψίλωση των ξενικών ειδών (όπως ευκάλυπτοι και ακακίες), η απομάκρυνση της συνεχούς θαμνώδους βλάστησης, το κλάδεμα των πεύκων που περνούν τα στηθαία προς τον δρόμο και φυσικά το κόψιμο των αγριόχορτων σε μήκος 550 μέτρων, σε μια ζώνη 5 μέτρων εκατέρωθεν του δρόμου». (Πηγή: Καθημερινή)
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA