Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι το Stairway to Heaven «κλεμμένο»;

Σε δικαστικές περιπέτειες έχουν μπει οι Led Zeppelin και το Stairway to Heaven. Τον Μάιο του 2014, ο κιθαρίστας των Spirit, Randy California, έκανε μήνυση κατά των Zeppelin για τυποκλοπία και παραβίαση των διατάξεων για τα πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις του κατήγορου, η εισαγωγή του Stairway -την οποία συνέθεσε το 1971 ο Jimmy Page- αποτελεί «αντιγραφή» του instrumental τραγουδιού Taurus των Spirit, το οποίο συνέθεσαν και δημοσίευσαν το 1968. Μάλιστα, ο κιθαρίστας των Spirit αναφέρει ότι τα δύο συγκροτήματα είχαν κάνει κοινή περιοδεία πριν ο Jimmy Page «κλέψει» την μελωδία. Αν και οι Zeppelin ζήτησαν την απόρριψη της αγωγής ως προφανώς αβάσιμης, ο Αμερικανός δικαστής Gary Klausner υποστήριξε ότι η εισαγωγή του Stairway to Heaven μοιάζει αρκετά με το Taurus και ότι επομένως θα πρέπει να ακολουθήσει δίκη μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι ομοιότητες στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν στον πυρήνα της σύνθεσης». Η δίκη θα γίνει στις 10 Μαίου στο Λος Άντζελες.

Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι ο Jimmy Page και ο Robert Plant, οι οποίοι συνέθεσαν από κοινού το Stairway. Ο John Paul Jones απαλλάχθηκε στο προδικαστικό στάδιο από κάθε κατηγορία.

Για να σχηματίσετε την προσωπική σας άποψη επί του θέματος, αρκεί να ακούσετε τα δύο τραγούδια:

Stairway to Heaven (Led Zeppelin):

Taurus (Spirit):

POPAGANDA