Categories: ΕΛΛΑΔΑ

«Στάχτη» έγιναν περισσότερα από 300.000 στρέμματα το 2016

Με 302.000 στρέμματα καμένης βλάστησης, «το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας», όπως ανακοίνωσε το WWF, κάνοντας τον συνολικό απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία επισήμως λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το EFFIS (European Forest Fire Information System), το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν οι πολύπαθες της Θάσου, της Χίου και της Εύβοιας, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η ‘Ανδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Ενώ, αρκετά ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.

«Δυστυχώς, είχαμε και φέτος πολλές πυρκαγιές από αμέλεια. Παρά τα κάποια θετικά βήματα από πλευράς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού σώματος, χρειαζόμαστε μια διαρκή και εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο μηχανισμός δασοπυροπροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας», δήλωσε ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWF Ελλάς, Ηλίας Τζηρίτης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, απαιτείται να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προμήθεια κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες. Επίσης, όπως υπογραμμίζει το WWF, ο μηχανοκίνητος και εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρίσκεται στα όρια του. Αυτό έδειξαν οι βλάβες και τα ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής. Τα ελαστικά παραμένουν η μεγάλη ανοικτή πληγή για τα οχήματα του ΠΣ.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, είναι καιρός να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο. Επίσης, καλεί την πολιτεία να ελεγχθούν οι ΟΤΑ για τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν κάθε έτος για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και να δοθούν όλα τα κονδύλια που αιτούνται οι Δασικές Υπηρεσίες, βάσει σχετικού σχεδιασμού, για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων πρόληψης, πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο διάνοιξης και καθαρισμού δασικών οδών ακόμη και τον Σεπτέμβρη.

Τονίζει ότι απαιτείται να διευθετηθούν επιτέλους οι νομικές εκκρεμότητες, όπως οι δασικοί χάρτες και η πλήρης αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, ο διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας και η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας δεν μπορεί πλέον να περιμένει.

«Η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Μια δύσκολη αντιπυρική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Οι έντονες πυρκαγιές, ανεξαρτήτως αιτίας, στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ισπανία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί με νέες καταστροφές αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας. Ο χειμώνας έρχεται και μαζί με αυτόν πρέπει να έρθει και ο έγκαιρος σχεδιασμός. Μην αφήσουμε την προστασία των ελληνικών δασών μόνο στην αυταπάρνηση κάποιων κρατικών φορέων και των εθελοντών», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Ηλίας Τζηρίτης.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA