Οι ηγέτες του ποδοσφαίρου της Αγγλίας και της Ουαλίας επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να κάνουν εκστρατεία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποζημιώσεις για μετανάστες εργάτες στο Κατάρ, αφού η FIFA είπε στις ομάδες του Μουντιάλ να κρατήσουν την πολιτική και τις «διαλέξεις για την ηθική» έξω από το τουρνουά.
Η ηγεσία της FIFA απηύθυνε έκκληση «να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο» σε μια επιστολή που αποκάλυψε το Sky News το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά την αποστολή της στους 32 φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας και της Ουαλίας εξέδωσαν κοινή δήλωση με άλλες οκτώ ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ως μέρος της Ομάδας Εργασίας της UEFA για τα Ανθρώπινα και Εργατικά Δικαιώματα, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για ζητήματα εκτός γηπέδου.
Αναγνώρισαν την πρόοδο του Κατάρ στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και είπαν ότι τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας θα ήταν ευπρόσδεκτα, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ποινικοποιούνται στο συντηρητικό έθνος του Κόλπου.
Αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη είπαν: “Αναγνωρίζουμε επίσης ότι κάθε χώρα έχει προβλήματα και προκλήσεις και συμφωνούμε με τη FIFA ότι η διαφορετικότητα είναι δύναμη. Ωστόσο, το να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα σημαίνει επίσης υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και ισχύουν παντού. “
Η FIFA έστειλε την επιστολή την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη ζητούσαν από την περασμένη εβδομάδα διαβεβαιώσεις από τη FIFA ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τυχόν θανάτους μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ.
Η ομάδα εργασίας της UEFA ανέφερε σε δήλωση: «Η FIFA έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα – το ταμείο αποζημίωσης για τους μετανάστες εργαζομένους και την ιδέα ενός κέντρου μεταναστών εργαζομένων που θα δημιουργηθεί στη Ντόχα – και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για αυτά να παραδοθούν.
«Πιστεύουμε στη δύναμη του ποδοσφαίρου να κάνει περαιτέρω θετικές και αξιόπιστες συνεισφορές στην προοδευτική, βιώσιμη αλλαγή στον κόσμο».