Μια μελέτη που κυκλοφόρησε, επιβεβαιώνει κάτι που συζητιέται εδώ και χρόνια: ότι λιγότερες ώρες δουλειάς δεν είναι μόνο καλύτερο για την υγεία σας – αυτό σας κάνει επίσης και πιο παραγωγικούς.
Πέρυσι, η σουηδική κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτήσει το γηροκομείο Svartedalens για ένα πείραμα που είχε νοσηλευτές να εργάζονται μόνο έξι ώρες την ημέρα αντί για οκτώ. Η ιδέα ήταν να συγκρίνουν τις νοσοκόμες που εργάζονται έξι ώρες την ημέρα, με μια ομάδα σε παρόμοια ρύθμιση. Ένας από τους τρόπους που η μελέτη μέτρησε την παραγωγικότητα ήταν συγκρίνοντας την ποιότητα της φροντίδας που παρείχε η κάθε ομάδα νοσηλευτών.
Ευρήματα έδειξαν ότι στη διάρκεια του έτους η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευτών που εργάστηκαν έξι ώρες ήταν στην πραγματικότητα πιο παραγωγικοί από εκείνους που εργάστηκαν περισσότερες ώρες.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, 68 από τους νοσηλευτές που εργάζονταν έξι ώρες πήραν το ήμισυ του ποσού των ημερών αναρρωτικής άδειας από ότι εκείνοι στις ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν σχεδόν 3 φορές λιγότερο πιθανό να πάρουν άδεια σε μια περίοδο δύο εβδομάδων. Οι νοσοκόμες που εργάζονταν λιγότερο ήταν επίσης σημαντικά πιο ευτυχισμένες. Ανέφεραν ότι είναι 20% πιο ευτυχισμένες και, ως εκ τούτου θα έκαναν 64% περισσότερες δραστηριότητες με τους ασθενείς.
Υπάρχει ένα μειονέκτημα: δεδομένου ότι το πείραμα εξέτασε ειδικότερα τον τομέα της υγείας, οι επιτυχίες δεν είναι εγγυημένες για παράδειγμα, στον τομέα των οικονομικών.
Πέρυσι, μια δημοσκόπηση της YouGov διαπίστωσε ότι μια εργάσιμη ημέρα από επτά ώρες ή λιγότερο είναι η πιο παραγωγική, και το 2014, το 57% των Βρετανών δήλωσε ότι ήταν για τη στήριξη της εργάσιμης εβδομάδας τεσσάρων ημερών.
Μια ψηφιακή εταιρεία παραγωγής ενέκρινε την εξάωρη εργασία τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το προσωπικό της να εργάζεται είτε από 08:30 π.μ. ή 11.30 πμ για έξι ώρες, με μια ώρα για το μεσημεριανό γεύμα. Ο συν-ιδιοκτήτης της εταιρείας δήλωσε στο BBC:
«Είναι δύσκολο να επικεντρωθεί κανείς στην εργασία για οκτώ ώρες, αλλά με έξι ώρες μπορείτε να είστε πιο συγκεντρωμένοι και να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα.»
Πηγή: Independent