Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: Ο Μακρόν έχει δίκιο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε πως συμφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη. 

Επιπλέον εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του ESM.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δίκιο όταν λέει ότι τώρα πρέπει κινήσουμε την Ευρώπη προς τα εμπρός», δήλωσε ο Σολτς σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να μιλήσουν αργότερα και οι ομόλογοί του από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ο Σολτς πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να φανταστεί την εισαγωγή ενός «διχτυού ασφαλείας» για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) πριν το 2024, εάν μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Aπέκλεισε το κούρεμα χρέους για την Ιταλία

Το ενδεχόμενο άφεσης χρέους για την Ιταλία απέκλεισε ο Όλαφ Σολτς, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα βγει από την Ευρωζώνη.

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Ιταλία δεν θα αποτύχει. Η νέα κυβέρνηση ναι μεν βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, παραταύτα μπορούμε να το βλέπουμε αυτό με ηρεμία», δήλωσε ο κ. Σολτς χθες το βράδυ σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZFD, ενώ σε ό,τι αφορά την πιθανότητα άφεσης χρέους, τόνισε ότι «πρέπει απλώς κανείς να αποδεχτεί ότι τέτοιες ιδέες δεν εξετάζονται πλέον καθόλου – δεν πρέπει λοιπόν να ασχολούμαστε με αυτές».

Ο κ. Σολτς εξήγησε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη «δεν είναι πραγματικός», αλλά και ότι ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να εκβιαστούν από τη νέα κυβέρνηση στην Ρώμη. «Το υψηλό χρέος της χώρας όμως είναι για κάθε κυβέρνηση μια πρόκληση», ανάφερε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ακόμη ανοιχτός στο να βοηθούνται βραχυπρόθεσμα χώρες οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, εν ανάγκη με δάνεια, και στην δημιουργία για αυτό μιας λεγόμενης «απαραίτητης δυνατότητας». Σημείωσε επίσης ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Επί της αρχής, τόνισε, χρειάζονται κοινές αρχές στις οποίες συγκαταλέγονται η ίδια ευθύνη και οι «δυνατότητες αλληλεγγύης και της συνοχής».

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος