Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Σοκαρισμένος» από την δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν «είναι σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος» από την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο αυτήν την αποκρουστική τρομοκρατική πράξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας.

«Καμία τρομοκρατική πράξη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, όποιοι και αν είναι οι δράστες και τα κίνητρά τους», αναφέρει.

«Ο τουρκικός λαός και ο κόσμος περιμένουν από την κυβέρνηση μία έρευνα για τις συνθήκες αυτού του γεγονότος, την αναγνώριση αυτών που οδήγησαν τον δράστη και την διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε μία τέτοια επίθεση να μη επαναληφθεί στο μέλλον», προσθέτει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκετσέκ έγραψε χθες τον λογαριασμό του στο Twitter ότι ο δράστης είναι πιθανόν να συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η υπόθεση αυτή δεν έχει διατυπωθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ είναι νεκρός μετά από πυρά που δέχθηκε στην Άγκυρα. Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε τον θάνατο του A. Καρλόφ. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Πατέρας ενός παιδιού ήταν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα, που έχασε την ζωή του στην επίθεση που δέχθηκε από ένοπλο σε έκθεση φωτογραφίας. Υπηρετούσε στην Άγκυρα από τον Ιούλιο του 2013. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σε έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε την μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο. Ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και τον δολοφόνησε μίλησε «για το Χαλέπι» και περί «εκδίκησης», όπως αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. «Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε ο Κιλίτς. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, φέρεται να φώναξε «πεθαίνουμε στο Χαλέπι, πεθαίνεις εδώ», «μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τα αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε», «όποιος έχει ευθύνη θα πληρώσει» και «Αλλάχου Άκμπαρ».

Την έκθεση φωτογραφίας, όπου έγινε η επίθεση επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημερώθηκε για την δολοφονική επίθεση κατά την πτήση του προς την Μόσχα, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για την Συρία. Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία με την Ρωσία.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου