ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Eteron συνεργάζεται με το EU Tax Observatory και προτείνει έναν «Σύγχρονο Φόρο Υπερκερδών»

Τη συνεργασία με το Παρατηρητήριο της ΕΕ για τη Φορολογία (EU Tax Observatory), ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο του Paris School of Economics με διευθυντή τον κορυφαίο ειδικό σε ζητήματα φορολογίας, Γκαμπριέλ Ζουκμάν, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Eteron.

Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας, το Eteron δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, τη μελέτη «Ένας σύγχρονος φόρος υπερκερδών» της ερευνητικής ομάδας του Παρατηρητηρίου, που αποτελείται από τους Γκαμπριέλ Ζουκμάν, Μανόν Φρανσουά, Κάρλος Ολιβέιρα και Μπλούμπερυ Πλαντρόουζ.

Στη μελέτη προτείνεται η φορολόγηση της αύξησης της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης των εταιρειών που επωφελούνται από ειδικές περιστάσεις, όπως οι ενεργειακές εταιρείες μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ειδικότερα, προτείνεται όλες οι εταιρείες ενέργειας που έχουν την έδρα τους ή πραγματοποιούν πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπόκεινται σε φόρο της τάξης του 33% επί των κερδών αποτίμησης αν η κεφαλαιοποίησή τους αυξήθηκε μέσα στο 2022. Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο φόρος υπεραξίας που προτείνεται θα απέφερε περίπου τριπλάσια έσοδα σε σχέση με την εισφορά αλληλεγγύης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δήλωσή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Eteron, σημειώνει ότι η συνεργασία του Ινστιτούτου με το Παρατηρητήριο «μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε στην Ελλάδα έναν σημαντικό διάλογο που γίνεται σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη φορολογία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι στη διεύθυνση του EU Tax Observatory βρίσκεται ο Γκαμπριέλ Ζουκμάν, ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους της γενιάς του, αποτελεί κριτήριο αξιοπιστίας και επιστημονικής εγκυρότητας στη διεκδίκηση του πολιτικού αιτήματος για φορολογική δικαιοσύνη».

Η μελέτη έχει αναρτηθεί εδώ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA