ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι συμβαίνει με τα πλαστικά;

Όπως πλέον όλοι γνωρίζουμε, η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια μεγάλη παγκόσμια απειλή για το περιβάλλον. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών. Για αυτό, από τον Οκτώβριο του 2020, έχει ψηφιστεί νόμος στη χώρα μας, που έχει σαν βασικό στόχο τη σταδιακή μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρυθμίσεις για την κατάργηση ορισμένων προβληματικών πλαστικών μιας χρήσης, τον περιορισμό μιας σειράς άλλων πλαστικών προϊόντων και την ορθολογική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων που προκύπτουν.

Παρόλα αυτά, η καθημερινότητά μας συνεχίζει να κατακλύζεται από πλαστικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δυστυχώς, σχεδόν 2 χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου, η χώρα μας έχει αποτύχει στην εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως θα δεις και στην πρώτη σχετική έκθεση για την πορεία εφαρμογής του νόμου που εκπονήσαμε.

Δες την αναλυτική και πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εδώ. Η έκθεση αξιολογεί λεπτομερώς την εφαρμογή των κύριων σημείων του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Τα βασικά προβληματικά σημεία είναι:

Α. Τα πλαστικά καλαμάκια εξακολουθούν να κατακλύζουν την αγορά.

Β. Κακή εφαρμογή των ρυθμίσεων για πλαστικά κύπελλα και φαγητοδοχεία.

Γ. Δημόσιες βρύσες μόνο στα χαρτιά.

Δ. Άκρως προβληματικές μεθοδεύσεις στη δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγύησης για πλαστικά μπουκάλια.

Και ενώ μπορεί να γελάσαμε με το άρθρο του luben για την startup μαφία που πουλάει παράνομα πλαστικά καλαμάκια στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι πως ο νόμος από μόνος του δεν επαρκεί για να περιοριστεί η πλαστική ρύπανση, αλλά χρειάζεται να συνοδευτεί από καλή εφαρμογή και ουσιαστικούς και συστημικούς ελέγχους. Η μείωση της πλαστικής ρύπανσης απαιτεί τη συνδρομή όλων: Πολιτείας, επιχειρήσεων και πολιτών.

Τη στιγμή που δεν γίνεται καμία ουσιαστική ενημέρωση από τη μεριά της Πολιτείας προς τους πολίτες για τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν, ώστε να περιοριστεί η υπερκατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης, είναι υποχρέωσή μας να καλύψουμε αυτό το κενό και να προσφέρουμε πρακτική πληροφόρηση σε όλους. Για αυτό ετοιμάσαμε την τρίτη ανανεωμένη έκδοση του Οδηγού αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών.

Μέσω του Οδηγού, μπορείς να ενημερωθείς για το ποια από τα πλαστικά μιας χρήσης που κατακλύζουν την αγορά ανακυκλώνονται, καθώς και πως μπορείς να αντικαταστήσεις αυτά  τα είδη με άλλες εναλλακτικές λύσεις ή προϊόντα.

Κατέβασε τον οδηγό

Η πλαστική ρύπανση δεν είναι ένα αόριστο ζήτημα, αλλά μια υπαρκτή απειλή που καταστρέφει το περιβάλλον, θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα και τον άνθρωπο και υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο ο καθένας από τη πλευρά του να σταθεί απέναντι στην αλόγιστη χρήση πλαστικών.

Κείμενο: WWF

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA