ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Σχολείο της ΜΕΤΑδρασης, πρόσφυγες και μετανάστες μαθαίνουν Ελληνικά και χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον

Η ώρα κοντεύει δέκα το πρωί. Η Ναρίν, ο Μοχάμαντ και η Νάσουα μπαίνουν στην τάξη, κάθονται στις θέσεις τους και ανοίγουν τα τετράδιά τους. Σιγά-σιγά φτάνουν και οι υπόλοιποι μαθητές. Η δασκάλα τους, η Ελευθερία, τους ρωτάει πώς πέρασαν το Σαββατοκύριακο, εάν έκαναν όλες τις ασκήσεις και αν αντιμετώπισαν κάποια δυσκολία.

Ένα ακόμη μάθημα Ελληνικών στο σχολείο της ΜΕΤΑδρασης, μόλις έχει ξεκινήσει.

«Μαθαίνω Ελληνικά για να μπορώ να πάω στο σούπερ μάρκετ. Θέλω να κυκλοφορώ στην πόλη και να συνεννοούμαι με τους ανθρώπους. Όμως κυρίως προσπαθώ να μάθω τη γλώσσα για να βοηθήσω τα παιδιά μου» λέει η Νάσουα Αλοτζαϊλί από τη Συρία.

Η Ναρίν δεν κατανοεί τη διαφορά μεταξύ αόριστου και παρατατικού. Ο Μοχάμαντ μπερδεύει τη χρήση του «ω» και του «ο». Η Ελευθερία κρατάει σημειώσεις για τα σημεία που δυσκολεύουν τους μαθητές της και ζητεί από τη Νάσουα να σηκωθεί στον πίνακα. Το μάθημα παρακολουθούν δεκαπέντε, ενήλικοι μαθητές. Είναι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ινδονησία και άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα, στα θρανία της ΜΕΤΑδρασης έχουν καθίσει περισσότεροι από 21.000 μαθητές, ενήλικες και ανήλικοι.

«Τα Ελληνικά είναι μια όμορφη γλώσσα και οι μαθητές προσπαθούν σκληρά. Βλέπω την πρόοδό τους και την ευγνωμοσύνη στα μάτια τους. Ο κόπος μου αποδίδει καρπούς και αυτό είναι βαθιά συγκινητικό» λέει η Ελευθερία Στρουμπούλη, εκπαιδευτικός της ΜΕΤΑδρασης.

Η Οργάνωση άρχισε να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ενηλίκους το 2010, λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της. Η εκπαίδευση ανηλίκων ξεκίνησε το 2017 στην ενδοχώρα και το 2018 στα νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή, η ΜΕΤΑδραση παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο.

Το καλοκαίρι του 2017 πραγματοποιήθηκε το πρώτο θερινό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τον θεσμό των Ανοιχτών Σχολείων, καθώς και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών.

«Το καλοκαίρι οι ωφελούμενοι έχουν περισσότερο χρόνο και τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα και να φτιάξουμε ένα θερινό σχολείο. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, οπότε συνεχίζουμε την προσπάθεια. Ξεκινάμε μέσα Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα ολοκληρώνονται στο τέλος του Σεπτέμβρη» λέει η Νικολέτα Δημητρούκα, Υπεύθυνη του Τομέα Εκπαίδευσης  της ΜΕΤΑδρασης.

Στην Αθήνα, η Οργάνωση έχει δύο εκπαιδευτικά κέντρα. Στον Ταύρο, υλοποιούνται τα μαθήματα για ενήλικους μαθητές σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη στήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Wilstar και του Liu Kuo-Chun Educational Foundation. Στην Καλλιθέα λειτουργεί το Εκπαιδευτικό Κέντρο για τους ανήλικους, το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2021 εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» μία πρωτοβουλία της UNICEF που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η εκπαίδευση ανηλίκων υποστηρίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2023 και από το Wilstar και το Liu Kuo-Chun Educational Foundation.

Στους ενηλίκους μαθητές παρέχονται μαθήματα, δια ζώσης και online, ελληνικών, αγγλικών και προετοιμασίας για εξετάσεις ελληνομάθειας, ιθαγένειας και απόκτησης καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος. Στις εξετάσεις Μαρτίου του 2023, το τμήμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις ιθαγένειας είχε απόλυτη επιτυχία.

Στους ανήλικους μαθητές παρέχονται μαθήματα, δια ζώσης και online, ελληνικής γλώσσας, ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα αγγλικών, μαθήματα μαθηματικών, δημιουργικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, η ΜΕΤΑδραση δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλα προσαρμοσμένο για τις ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, όπως η σειρά εκπαιδευτικού υλικού ΕΝΤΑΞΕΙ που αντιστοιχεί σε επίπεδα Α1-Β1.

«Τα μαθήματα Ελληνικών είναι σημαντικά γιατί βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους να βρουν δουλειά και να ενταχθούν στην κοινωνία μας. Όμως βελτιώνουν και την καθημερινότητά τους. Είναι σημαντικό να μπορείς να αγοράσεις κάτι, να ζητήσεις μια πληροφορία, να συνεννοηθείς σε μια δημόσια υπηρεσία. Όσο για τους ανήλικους, τους βοηθάμε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στη σχολική τάξη, στην τυπική εκπαίδευση. Αρκετά παιδιά προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις γι’ αυτό και παρακολουθούν τα μαθήματά μας» λέει η Νικολέτα Δημητρούκα.

Ένα από αυτά τα παιδιά είναι η Μαρίνα Ουασέφ. Η 17χρονη μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου θέλει να περάσει στο πανεπιστήμιο, για αυτό και παρακολουθεί μαθήματα έκθεσης και αρχαίων Ελληνικών. Όμως στην οικογένειά της, υπάρχει μια ακόμη μαθήτρια της ΜΕΤΑδρασης. Η μητέρα της, Μόνα Τόμπα, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών το 2018.

Πλέον, πέρα από την εκμάθηση Ελληνικών, η μετανάστρια από την Αίγυπτο εργάζεται ως καθαρίστρια στο εκπαιδευτικό κέντρο της Οργάνωσης στην Καλλιθέα.

«Στην αρχή ήταν δύσκολα, όμως σιγά σιγά και με την βοήθεια των εκπαιδευτικών κατάφερα να προχωρήσω. Για έναν ενήλικα δεν είναι εύκολο να μάθει μια καινούρια γλώσσα. Όμως με προσπάθεια όλα γίνονται. Εδώ είμαστε όλοι φίλοι, ο ένας βοηθάει τον άλλο. Όταν έρχεται η δασκάλα με αγκαλιάζει και ξέρω πως θα βρίσκεται στο πλευρό μου ό,τι κι αν χρειαστώ. Όσο για τη δουλειά, νιώθω πως εργάζομαι στο σπίτι μου» λέει η Μόνα Τόμπα.

Η Μαρίνα πιστεύει πως η μητέρα της έχει βελτιώσει σημαντικά τα Ελληνικά της, ενώ η 17χρόνη μαθήτρια αναλαμβάνει και τον ρόλο της δασκάλας όποτε η Μόνα χρειάζεται βοήθεια.

«Η μητέρα μου μιλάει πολύ καλύτερα και πλέον νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Όσο για μένα, το σχολείο της ΜΕΤΑδρασης είναι πολύ καλύτερο από όλα τα φροντιστήρια. Τα μαθήματα που παρακολούθησα το καλοκαίρι με βοήθησαν στη νέα σχολική χρονιά» λέει η Μαρίνα Ουασέφ.

Από το 2017 μέχρι και σήμερα, στο σχολείο μας έχουν παρακολουθήσει μαθήματα πάνω από 6.200 ενήλικες και πάνω από 11.200 παιδιά. Η ΜΕΤΑδραση συνεχίζει να κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να χτίσουν μια καινούρια ζωή στην Ελλάδα.

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Απόστολος Στάικος
Video/μοντάζ: Simon Chabas

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA