ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σήμερα η εκδίκαση της αγωγής SLAPP κατά ελληνικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων

Σήμερα το πρωί εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων και ελληνικών μέσων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, και συγκεκριμένα κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», του ερευνητικού μέσου Reporters United και των δημοσιογράφων του Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου, καθώς και κατά του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ειδικότερα, τις 5 Αυγούστου 2022, κατατέθηκαν οι αγωγές κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», του ερευνητικού μέσου Reporters United, των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου, καθώς και κατά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο κ. Δημητριάδης ζητά αποζημίωση 250.000 ευρώ από την «ΕΦΣΥΝ», και 150.000 ευρώ από τους Reporters United και τους δημοσιογράφους της.

Επιπλέον, απαίτησε από τον Κουκάκη, δημοσιογράφο που όπως αποκαλύφθηκε είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και ο ίδιος με κατασκοπευτικό λογισμικό, να κατεβάσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έρευνα της Reporters United που αναφερόταν στο πρόσωπό του και το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς και να καταβάλει αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2023, κατέθεσε και δεύτερη αγωγή κατά της εφημερίδας και τριών στελεχών της καθώς και κατά τριών δημοσιογράφων των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Αυτή η δεύτερη αγωγή – συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους εναγόμενους – επίσης αφορά ρεπορτάζ τους σχετικά με τις φερόμενες σχέσεις του Δημητριάδη με το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού. Επίσης, κατατέθηκε άλλη μία αγωγή κατά της Alter Ego Media.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε πριν λίγες ώρες επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των πολλαπλών καταχρηστικών αγωγών με σκοπό την φίμωση του Τύπου (SLAPPs) από τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, με τις οποίες αξιώνει εξοντωτικά ποσά ως αποζημίωση για τα ρεπορτάζ τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγες μέρες, ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε καταχρηστική αγωγή (SLAPP) και εναντίον του tvxs.gr ύψους 550.000 ευρώ, για δημοσιεύματα γύρω από την εμπλοκή του με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τέλος, με κοινή ανακοίνωσής τους, διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου ζητούν την απόσυρση της αγωγής, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες «καταστολής» της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA