Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία.
Μεταξύ των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ είναι «οι αυξήσεις των ονομαστικών μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η θεσμική αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, η διασφάλιση προσιτής στέγης για όλους και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δισ. ευρώ από την πρώην Εργατική Εστία και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πέρασαν τα πάνδεινα την εποχή των μνημονίων, πολύ δύσκολα την εποχή της υγειονομικής κρίσης, ακόμα δυσκολότερα περνάνε σήμερα, που η ακρίβεια βρίσκεται στον Θεό, γιατί οι μισθοί μας είναι στα Τάρταρα, γιατί η εξεύρεση στέγης είναι όνειρο απατηλό και από ό,τι φαίνεται κάποιοι δεν ακούν τη φωνή της κοινωνίας. Αυτό που επιχειρούμε με τη γενική απεργία είναι να ακουστεί η φωνή της εργασίας, που ζητάει πραγματικές αυξήσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πίσω, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ίσους όρους με τους εργοδότες. Φτάνει πια αυτή η ανοχή προς την εργοδοτική αυθαιρεσία, φτάνει πια να μην αντιμετωπίζεται ουσιαστικά η ακρίβεια, που πλήττει το κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας».
Ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, αναφέρθηκε στα αιτήματα των εργαζομένων.
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τα εξής:
– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
– Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.
– Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
– Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
– “Ξεπάγωμα” της διετίας 2016-2017.
– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
– Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
– Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
– Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
– Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
– Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Επαναφορά του Ν. 1264/82.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επίσης, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε ότι ζητούμενο είναι ο εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από τον μισθό για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.