ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη λήψη μέτρων λόγω αύξησης εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων

Άμεση λήψη μέτρων ζητούν εκπρόσωποι των εργαζομένων του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης λόγω της αύξησης που παρατηρείται σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία. Οι εργαζόμενοι σε κίνδυνο. Οι προτάσεις των Συνδικάτων» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και πρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρέας Στοϊμενίδης ανέφερε ότι «Το 2023, πριν κλείσουμε τον Μάρτη, είμαστε ήδη στους 49 θανάτους», επισημαίνοντας παράλληλα πως το 2022 είχαμε 104, 41 το 2020, 51 το 2019 και 46 το 2018.

Στη συνέχεια ο κ. Στοϊμενίδης ζήτησε άμεσο τριμερή διάλογο (κυβέρνηση-εργαζόμενοι-εργοδότες) για μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των Επιθεωρητών Εργασίας Μεταλλείων, αύξηση των ελέγχων, ίδρυση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου κ.ά. Επισήμανε στη συνέχεια ότι τα περισσότερα δυστυχήματα στην εργασία γίνονται σε κλάδους που δεν έχει γίνει εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και σε επαγγέλματα όπως χειριστές μηχανημάτων και τρακτόρων, στον αγροτικό τομέα, εργαζόμενους σε έργα υποδομών και εγκαταστάσεων ρεύματος, οδηγούς κούριερ, ντελίβερι, κ.ά.

«Πρόκειται για ζωές, όχι για αριθμούς, αλλά και οι αριθμοί τρομάζουν», σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, αποδίδοντας την κατάσταση στη σημαντική χαλάρωση των ελέγχων.

«Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα χάνονται ζωές, πρέπει οι εργαζόμενοι να γυρίζουν στο σπίτι τους, από την εργασία τους, ασφαλείς», τόνισε.

Επιπλέον, ο ΓΓ Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος Παναγιώτης Χατζάκος υπογράμμισε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στον κλάδο, κυρίως των θανατηφόρων. Τέλος, κατήγγειλε τη ρύθμιση για την απασχόληση στον κλάδο, με άρθρο που ψηφίστηκε το φθινόπωρο και «δημιουργεί σύγχυση», επιτρέποντας, υπό προϋποθέσεις και σε κάποιες κατηγορίες μηχανημάτων, την απασχόληση «και μη ειδικευμένων εργαζομένων», και ζήτησε διάλογο για το θέμα αυτό με το αρμόδιο υπουργείο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA