Η αναπλήρωτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές των φθηνών φαρμάκων λέγοντας ότι «τα πολύ φθηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε, δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να τα παράγουμε σε τιμή κάτω από το κόστος».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι το βασικό κομμάτι της διαφοράς, αν προκύψει αύξηση στις τιμές του φαρμάκου, θα καλυφθεί από την πολιτεία, ωστόσο κάποια αύξηση θα δει και ο καταναλωτής.
Συμπλήρωσε πως το υπουργείο είναι σε επαφή με τις εταιρείες, και όλες έχουν διάθεση να βοηθήσουν και να παράξουν περισσότερα φάρμακα.
Η κα Γκάγκα τόνισε ότι η έλλειψη στα φάρμακα είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως εδώ και καιρό γίνεται τεράστια προσπάθεια να υπάρχουν τα φάρμακα αυτά. Εξήγησε πως η έλλειψη οφείλεται και στο πρώιμο κύμα γρίπης, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από την πλευρά του υπουργείου. Πρόσθεσε πως έχουν σταματήσει οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων εδώ και πολύ καιρό.
Η κ. Γκάγκα σημείωσε επίσης ότι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στα φάρμακα δεν είναι τεχνητές, υπάρχουν όμως γενόσημα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Τόνισε ότι τα αντιπυρετικά φάρμακα δεν πρόκειται να μπουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία λόγω γρίπης.
Για την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και την ανησυχία στην Ευρώπη είπε ότι υπάρχει εγρήγορση, πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην φοβόμαστε και πως όλοι γενικά θεωρούν ότι τα πράγματα είναι ελεγχόμενα.
Για τις ελλείψεις φαρμάκων, μίλησε και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος. «Σε κάποια φάρμακα υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης σε παγκόσμια επίπεδο κι εκεί οφείλεται η έλλειψη, για κάποια άλλα όμως η έλλειψη οφείλεται στην κακή τιμολογιακή πολιτική της Κυβέρνησης», εξήγησε ο κ. Λουράντος.
«Κάποια φάρμακα που στην Ελλάδα κοστίζουν 2-3 ευρώ, στη Γερμανία κοστίζουν 12 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Ant1, ο κ. Λουράντος και πρόσθεσε: «Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Πλεύρης εξήγγειλε εξορθολογισμό των τιμών. Το αποτέλεσμα ήταν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να έχουν αυξηθεί έως και 200%, τα συνταγογραφούμενα και μάλιστα τα φτηνότερα από αυτά, να δουν και νέα μείωση τιμών, που εντείνει την έλλειψη».
Ερωτηθείς αν οι ελλείψεις μπορεί να αντικατασταθούν με γενόσημα, απάντησε πως «δεν υπάρχουν για όλα τα φάρμακα γενόσημα και σε αυτά που υπάρχουν πολλές φορές οι πελάτες αντιδρούν και θέλουν το συγκεκριμένο που τους έχει γράψει ο γιατρός τους».