Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat για τις υλικές και κοινωνικές ελλείψεις και την απειλή της φτώχειας στους νέους στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν το 2021, το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης μεταξύ των νέων (ηλικίας 15-29 ετών) ήταν 6,1%, ενώ το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης μεταξύ του συνολικού πληθυσμού (όλα τα άτομα που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά ηλικίας 0 ετών και άνω) ήταν ελαφρώς υψηλότερο στο 6,3%.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό των νέων που υπέστησαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2021 καταγράφηκε στη Ρουμανία (23,1%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (18,7%) και την Ελλάδα (14,2%).
Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην ΕΕ ήταν υψηλότερο για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών από ό,τι για το συνολικό πληθυσμό (20,1% έναντι 16,8%· διαφορά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες ή π.μ.). Η Ελλάδα κατέγραψε την δεύτερη χειρότερη επίδοση, με ποσοστό άνω του 25%, πίσω μόνο από τη Δανία.