Στη σκιά του αφιερώματος Ιάννη Ξενάκη, πριν την έναρξη της παρουσίασης των εκθέσεων στο αμφιθέατρο του ΕΜΣΤ, παρενέβησαν οι εργαζόμενοι του ΕΜΣΤ αναγγέλλοντας «Αγώνα διαρκείας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» έως την υπογραφή από το ΔΣ και τη διεύθυνση του ΕΜΣΤ «μιας αξιοπρεπούς και δίκαιης ΣΣΕ», όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Μουσείου απάντησε ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της και οδεύει προς υπογραφή, περιμένοντας το ΔΣ να την επιστρέψει εντός των ημερών».
Στη συνέχεια, η Κατερίνα Γρέγου έκανε στους δημοσιογράφους μια αναδρομή από την επίσημη έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος, ακριβώς πριν ένα χρόνο, τον περασμένο Ιούνιο «όταν το μουσείο μπήκε σε πλήρη λειτουργία, οπότε ενεργοποίησε τακτικά το εκθεσιακό και το δημόσιο πρόγραμμά του».
Το ΕΜΣΤ, «έχει πλέον μπει σε μια τροχιά που εκπληρώνει όλους τους ιδρυτικούς σκοπούς του τόνισε η Κατερίνα Γρέγου». Μέσα σ’ αυτό το διάστημα «πραγματοποιήθηκαν 38 εκθέσεις, 38 δημόσιες δράσεις, 14 εκδόσεις και αμέτρητα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επανασχεδιάστηκαν και ανακατασκευάστηκαν οι εκθεσιακοί χώροι στο ισόγειο και στον 4ο όροφο, ενσωματώθηκαν 186 νέα έργα στη συλλογή και εκατοντάδες νέα βιβλία στην βιβλιοθήκη του μουσείου».
Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό 1,6 εκ., είναι μεταξύ άλλων η προώθηση, ενίσχυση και εξαγωγή ελληνικής παραγωγής, προγράμματα residency στην Αθήνα, διεθνές πρόγραμμα επισκέψεων επιμελητών, η ψηφιοποίηση και προβολή του καλλιτεχνικού Αρχείου του ΕΜΣΤ.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΜΣT
Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την άρνηση του Δ.Σ. & της Διεύθυνσης Ε.Μ.Σ.Τ. για την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς και δίκαιης Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας.
Αντί λοιπόν να αποδεχθεί την πρόταση του Σωματείου μας για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. που θα επιλύει στοιχειωδώς κάποια από τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων του Ε.Μ.Σ.Τ., αντιπροτείνει μια Σ.Σ.Ε. συρρικνωμένη, ακόμα και σε σχέση με εκείνη που είχε υπογραφεί για τη διετία 2021- 2023. Ψαλιδίζει τις ελάχιστες παροχές που θα μπορούσε να δώσει το Μουσείο, έστω για να ισχυρισθεί ότι κατανοεί τις μεγάλες απώλειες που είχαν τα εισοδήματα των εργαζομένων λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Κι αυτή είναι η επιλογή της διοίκησης τη στιγμή, μάλιστα, που την τελευταία χρονιά ο προϋπολογισμός του Ε.Μ.Σ.Τ. έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη έρχεται να επιβάλει τη διευθυντική αυθαιρεσία, αφού δεν αποδέχεται καμία αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία για τις κρίσεις των υπαλλήλων και τη διασφάλιση του επιστημονικού τους έργου. Φτάνει δε στο σημείο να μη δέχεται καν στο κείμενο της Σ.Σ.Ε. την αναφορά στα όσα ορίζει ο νόμος για τη εύρεση χώρου ανάπαυσης και διαλείμματος για το προσωπικό του Ε.Μ.Σ.Τ. και για τη σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (Ε.Υ.Α.Ε.).
Το Σωματείο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα του για την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς Σ.Σ.Ε. σε μια εποχή που το εργατικό εισόδημα συρρικνώνεται και η συνδικαλιστική δράση στοχοποιείται, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές επιλογές και τα σχέδια των εργοδοτών προσπαθούν να καταργήσουν τις Σ.Σ.Ε., σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Οι εργαζόμενοι του ΕΜΣΤ αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα.
·Κανένας εργαζόμενος χωρίς Σ.Σ.Ε. σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
·Αυξήσεις στους μισθούς, μείωση τιμών στα βασικά αγαθά και στην ενέργεια
·Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε πολιτισμό, υγεία, παιδεία
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΧΓΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ