ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης: Πορεία στο Σύνταγμα κατά του τρανσφοβικού μίσους

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης τιμάται στην Ελλάδα με διήμερο εκδηλώσεων που οργανώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Η ημέρα αυτή πραγματοποιείται για δωδέκατη συνεχή χρονιά στη μνήμη των τρανς προσώπων που υπήρξαν θύματα τρανσφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, αλλά και για την αφύπνιση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους.

Τριακόσιες είκοσι επτά δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτιά τους, οι καταγραφές φαίνεται ότι ξεπερνούν τις 390. 

Πορεία απο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινώτητας, για την Διεθνή Ημέρα Τράνς Μνήμηες, στην Αθήνα, στις 20 Νοεμβρίου, 2022

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα με συμμετοχή πολιτικών και φορέων και την Κυριακή σιωπηλή πορεία μνήμης από την Ομόνοια στο Σύνταγμα με αναμμένα κεριά. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του International Trans Fund.

Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια όπου το συντριβάνι φωταγωγήθηκε ειδικά για την εκδήλωση στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας.

Η πορεία κατέληξε στη Βουλή των Ελλήνων, όπου έγινε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τρανς θυμάτων.

Επίσης, στην πορεία παρουσιάστηκαν πορτρέτα των τρανς δολοφονημένων ζωγραφισμένα από τον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου.

Ανακοίνωση για τη σημερινή μέρα εξέδωσε και ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του Μέρα25:

«Η πλειοψηφία των τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων, ζει σχεδόν όλη τους την ζωή μέσα στην κακοποίηση, τον αποκλεισμό από όλους σχεδόν τους κοινωνικούς χώρους, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, αλλά και η πρόσβαση σε κάποια σύνταξη. Ενώ σε περίπτωση που κάποιο τρανς άτομο επιλέξει να κάνει την μετάβαση φύλου, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, όπως οικονομικές, νομικές και γραφειοκρατικές. Ενώ όσα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα προχωρήσουν στην φυλομετάβαση, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές από νομικούς και δικαστές […]

Μια ακόμη μέριμνα του Κράτους για την αποφυγή κακοποιητικού λόγου και συμπεριφορών, είναι η άμεση και υποχρεωτική ένταξη του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία από τις πρώτες τάξεις, για να μάθουν τόσο τ@ μαθητ@, όσο και τ@ εκπαιδευτ@ πως οφείλουν να συμπεριφέρονται απέναντι στα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα».

Ανακοίνωση για τη σημερινή μέρα εξέδωσε και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας την ευθύνη της πολιτείας στην αντιμετώπιση της τρανσφοβίας και των διακρίσεων γενικότερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τιμά τη Διεθνή Ημέρα Τρανς μνήμης, για όλα τα άτομα που έχουν υποστεί βία και έχουν χάσει τη ζωή τους στη βάση της ταυτότητας και έκφρασης φύλου τους. 

Ως Πολιτεία έχουμε ευθύνη για να επέλθουν αλλαγές θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά ώστε να αντιμετωπιστεί η τρανσφοβία και οι διακρίσεις κάθε τύπου. 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δηλώνει έτοιμο να στηρίξει πολιτικές που στοχεύουν στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τα τρανς άτομα, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών διαδικασιών για την απόρριψη στερεοτυπικών διατυπώσεων, η ενίσχυση της θέσης των τρανς ατόμων στην αγορά εργασίας μέσω παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις, η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων υγείας σε σχέση με τη συμπεριληπτικότητα, καθώς και η δημιουργία και ενίσχυση δομών προστασίας, υποστήριξης και ενδυνάμωσης τρανς ατόμων. Επίσης, η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει τη δυνατότητα να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση για πολλά τρανς άτομα που βρίσκονται στην ηλικία των 60+ και δεν εντάχθηκαν ομαλά στην αγορά εργασίας λόγω διακρίσεων. 

POPAGANDA