ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνεται το επίδομα γέννησης με αναδρομική ισχύ

Τα μέτρα πρόσθετης στήριξης για τους νέους γονείς, που αντιμετωπίζουν τα υπέρμετρα έξοδα της ακρίβειας και του ανεξέλεγτου πληθωρισμού, παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης, από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, ενώ θα υπάρξει κλιμάκωση έως τα 3.500 ευρώ. Ειδικότερα, το επίδομα για το δεύτερο παιδί διαμορφώνεται στα 2.700 ευρώ, για το τρίτο παιδί στα 3.000 ευρώ και για τις πολύτεκνες οικογένειες στα 3.500 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι η αύξηση θα είναι αναδρομική και θα περιλαμβάνει και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023, ενώ η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις.

Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα το ζήτημα του κόστους ζωής, σε συνδυασμό και με τις αρνητικές δημογραφικές προβλέψεις, όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, η οποία σημείωσε: «Εκεί που πηγαίναμε σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εξαρτώμενα μέλη. Οπότε προσμετράται το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Το ποσό είναι σημαντικό όταν το λαμβάνει η οικογένεια. Έρχεται να προστεθεί στα παιδιά που ήδη έχεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε αυτές ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν περίπου 300.000 γονείς σε επίπεδο διετίας και πως τα μέτρα είναι «η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά από το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης θα υπάρξουν και παρεμβάσεις με την αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος παιδιού και η αύξηση του επιδόματος παιδιού στο Δημόσιο. «Είχαμε κατ’ επανάληψη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο επίδομα τέκνου σε 800.00 δικαιούχους, με κόστος 355 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα μέτρα της κυβέρνησης κατά την προηγούμενη τετραετία (φορολογικές ελαφρύνσεις, έκτακτα επιδόματα, απαλλαγή φόρου πολυτελείας ΙΧ για πολύτεκνες οικογένειες, σχολικά γεύματα, πρόγραμμα «Το Σπίτι μου» κ.λπ.) και σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία της. «Έχουμε βάλει μπροστά την οικονομία της χώρας για να εφαρμόζουμε κοινωνικές πολιτικές που ελαφρύνουν τους ευάλωτους», πρόσθεσε.

Για τα σχολικά γεύματα, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα.

Ο κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς σχετικά για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά απάντησε ότι «την περίοδο 2018-2019 είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει σσε 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα», κάνοντας αναφορά στο δημογραφικό.

Τέλος, η κ. Ζαχαράκη μίλησε και για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχετικά με τη βοήθεια που παρέχεται σε νέα ζευγάρια μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου». Όπως τόνισε θα ωφελήσει 19.000 δικαιούχους, ενώ θα υπάρξει και πρόγραμμα για την ανακαίνιση κατοικιών που δηλώνονται ως κλειστές στο Ε2 εδώ και δύο χρόνια.

«Το κράτος επιδιώκει να διευρύνει το οικιστικό απόθεμα, ώστε να ωφελήσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις», υπογράμμισε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα για τη στέγαση και τα ενοίκια, όπως η αύξηση των μισθών, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν περισσότερα ακίνητα στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA