ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττικόν: Δεκάδες ράντζα και ψυχικά ασθενείς σε κίνδυνο

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν «ασθενείς φαντάσματα» που στοιβάχθηκαν στην ψυχιατρική κλινική χωρίς να λαμβάνουν την ψυχιατρική και παθολογική φροντίδα που χρειάζονταν. Ειδικευόμενοι ψυχίατροι και νοσηλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ακόμα και για ανθρώπινες απώλειες.

Παράλληλα, το σωματείο «Η Αναγέννηση» σημειώνει ότι μετά το τέλος της γενικής εφημερίας τη Δευτέρα, 60 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα – φορεία, ενώ με εισαγγελική παρέμβαση υποχρεώθηκε το προσωπικό της ψυχιατρικής κλινικής να “νοσηλεύσει” εκτός κανονικών και επικουρικών κλινών, ούτε καν σε ράντζα, δύο επιπλέον ασθενείς, διεγερτικούς, ακούσιας νοσηλείας, σε χώρο εντελώς ακατάλληλο για νοσηλεία.

«Κατά τα άλλα λύσαμε το θέμα των ράντζων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις και τη μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές μονάδες με δημόσιο χρήμα και επιδότηση… Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Αυτοί θέλουν νοσοκομεία αποθήκες ψυχών, υποβαθμισμένα και με αντίστοιχη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και κάθε λογής εργολάβων» σχολιάζει το Δ.Σ. του σωματείου.

Ακολουθεί η καταγγελία των ειδικευόμενων ψυχιάτρων και νοσηλευτών της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου.

Όλη η ανακοίνωση

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ψυχιατρικές κλινικές της Αττικής είναι υπερπλήρεις με ράντζα. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους και το υγειονομικό προσωπικό. ΟΙ ασθενείς στοιβάζονται, ενώ ιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να αποτρέψουν επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καταστάσεις, είτε λόγω παθολογικών είτε ψυχιατρικών αιτιών. Αιτίες για τα παραπάνω αποτελούν η υποστελέχωση στα νοσοκομεία και η αποψίλωση του προσωπικού στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας που αποκλείει εκατοντάδες ψυχιατρικούς ασθενείς από την τακτική τους παρακολούθηση και οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών ακούσιας νοσηλείιας.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική και «ατυχήματα» έχουν ήδη γίνει και κοστίσει ανθρώπινες ζωές (βλ. πυρκαγιά σε ψυχιατρικό νοσοκομείο) ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκύψουν κι άλλα. Ως προσωπικό της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ (ειδικευόμενοι ψυχίατροι και νοσηλευτές) καταγγέλλουμε ότι ουδεμία ευθύνη φέρουμε για ότι συμβεί, με βάση τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας που διαμορφώνονται και δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε κυβερνητική ή διοικητική πίεση για ανοχή αυτών των συνθηκών και μετάθεση των ευθυνών (όπως επιδιώχθηκε και μετά το έγκλημα των τραίνων στα Τέμπη).

Συγκεκριμένα, χθες 27/3/2023, στη γενική εφημερία του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ και της Ψυχιατρικής κλινικής, και μετά την πλήρωση όλων των διαθέσιμων κλινών (ανεπτυγμένες και «επικουρικές» δηλ. ράντζα, κλίνες) δόθηκε εντολή να μεταφερθούν επιπλέον δύο ασθενείς «εισαγγελικής εντολής» και διεγερτικοί σε χώρο γραφείου, που επιστρατεύτηκε τελευταία στιγμή, μη κατάλληλο για νοσηλεία, ειδικά τέτοιων ασθενών. Μάλιστα, οι ασθενείς αυτοί για όλη τη διάρκεια της ημέρας – 27/3/2023 -, δεν φαίνονταν στο σύστημα εισαγωγών του νοσοκομείου, ήταν δηλ. «ασθενείς φαντάσματα» που απλά στοιβάχθηκαν στην ψυχιατρική κλινική χωρίς να έχουν την ψυχιατρική και παθολογική φροντίδα που χρειάζονταν.

Το πιο σκανδαλώδες είναι ότι πρωταγωνιστής των πιέσεων και του νομικού εκφοβισμού προς τους γιατρούς και νοσηλευτές, ήταν εισαγγελέας υπηρεσίας, που ζήτησε κατόπιν συνεννόησης με ΕΚΑΒ και διοικητή ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ ονόματα γιατρών που υπογράφουν και αρνούνται την εν λόγω νοσηλεία σε τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της κλινικής, η οποία νοσηλεύει (με αναπτυγμένα ράντζα) 50% των περιστατικών της με καθεστώς εισαγγελικών εντολών και ακούσιας νοσηλείας, χωρίς το τμήμα να διαθέτει υποδομές (δεν είναι κλειστός χώρος) ούτε επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA