Η Νατάσα Χαραλάμπους, διευθύντρια της διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου «Μεταξά», μιλώντας στον Alpha, έκανε λόγο για «κακή διαχείριση από πλευράς της διοίκησης. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει σωρεία απευθείας αναθέσεων που έχουν εκτοξεύσει το κόστος».
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στο ταμείο του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι μόλις 5.000.
«Η οικονομική υπηρεσία έχει καταγγείλει στο υπουργείο και σε ελεγκτικούς μηχανισμούς το πώς γίνονται οι προμήθειες» συμπλήρωσε η ίδια και ενημέρωσε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται έλεγχος από το υπουργείο Υγείας.
Η κα Χαραλάμπους έκανε λόγο για «πρακτικές που επιδεινώνουν την ομαλή λειτουργία του φορέα» και συμπλήρωσε πως στα χρονικά, «δεν είχαμε ποτέ τόσες απευθείας αναθέσεις». Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «υπάρχει σχέδιο» για το μέλλον.
Η Εύα Πολύζου, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου «Μεταξά», μιλώντας στο ίδιο μέσο, επεσήμανε πως καταβάλλονται «υπεράνθρωπες προσπάθειες από το προσωπικό, να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα ζητήματα».
«Θεωρούμε αδιανόητο να φτάνουμε σε τέτοια σημεία, ώστε να κινδυνεύει, επί της ουσίας, η πορεία της νόσου των ασθενών λόγω έλλειψης φαρμάκων ή διατροφής» συνέχισε η ίδια και έκανε λόγο και για «εξοντωτικές συνθήκες εργασίες» καθώς, πλην των άλλων, «δεν γίνεται καμία πρόσληψη τα τελευταία χρόνια».
«Φτάνουμε σε σημείο οι εργαζόμενοι να επισημαίνουμε αυτονόητα προβλήματα, που θα έπρεπε να έχουν λυθεί» επεσήμανε.
Τέλος, η Ελπίδα Παπαδοπούλου, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Μεταξά», δήλωσε πως το προσωπικό αισθάνεται λες και «ζητιανεύει» καθώς αναγκάζεται να κάνει συνεχείς κρούσεις στη διοίκηση για τα κονδύλια και να ζητά χρήματα για την τροφή των νοσηλευομένων.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση προέβει ο Σύλλογος Εργαζομένων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», φέρνοντας στη δημοσιότητα τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησής του. Διαθέσιμα 5.000 ευρώ για φάρμακα που κοστίζουν 3.500.000, επικείμενες ακυρώσεις χημειοθεραπειών και αδυναμία ακόμη και σίτισης των ογκολογικών ασθενών, αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Στην ανακοίνωση με τίτλο «Ζητιανεύοντας τροφή, φάρμακα και όλα τα απαραίτητα για τη νοσηλεία των ογκολογικών ασθενών» σημειώνουν:
«Η κοινοποίηση 2 εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου αναδεικνύουν τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του πετσοκόμματος που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.
Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργεία του.
Από την άλλη, χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα. Βέβαια να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως. Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για τη τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί.
Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αυτή τη στιγμή να παρακαλάμε για την έγκριση άλλης μιας τροποποίησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αρχικά από το ΔΣ του νοσοκομείου και στη συνέχεια από Δ.Υ.Πε. και Υπουργείο. Και μολονότι μάθαμε ότι η έγκριση από το ΔΣ του νοσοκομείου τελικά δόθηκε χτες υπάρχει η αναμονή για την έγκριση του υπουργείου. Ως πότε όλες αυτές οι διαδικασίες θα συνεχίζονται για να λειτουργούν ως κόφτες των προϋπολογισμών των νοσοκομείων; Πότε επιτέλους θα δούμε να δεσμεύονται όλα τα απαραίτητα χρήματα για τα νοσοκομεία προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς να προκύπτουν ελλείψεις, σε όλα τα απαραίτητα για τον ασθενή υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες; Διότι βέβαια όπως μπορούμε να καταλάβουμε παρόμοια είναι η κατάσταση που αφορά την προμήθεια όλων των υλικών του νοσοκομείου, του υγειονομικού, της τεχνικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων ή και υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα ή η παρασκευή και διανομή γευμάτων. Συνεχώς μικροεντολές προμήθειας, ελάχιστοι ετήσιοι διαγωνισμοί και απευθείας αναθέσεις. Με ελλείψεις και δυσκολία στο προγραμματισμό της δουλειάς των τμημάτων να είναι στην ημερήσια διάταξη.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα δημοσιευμάτων που μιλάνε για ατασθαλίες της Διοίκησης του νοσοκομείου και ελέγχους από την Αρχή Διαφάνειας και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που έχουν βγάλει πορίσματα και συνεχίζουν να ελέγχουν δεδομένα και στοιχεία, τα οποία εδώ και αρκετό διάστημα έχουν κοινοποιηθεί και στις εκάστοτε διοικήσεις του Υπουργείου. Επίσης, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που είχαμε καταγγείλει, μαζί με εργαζόμενους στην Οικονομική Υπηρεσία, την προσπάθεια εκφοβισμού τους, προκειμένου να εκτελέσουν τις εντολές της διοίκησης, ακόμη και αν αυτές δεν συνάδουν με το νόμο.
Παρόλα αυτά καμιά παρέμβαση δεν έχει γίνει από το Υπουργείο το οποίο, ακολουθώντας την πολιτική της εξαθλίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και της ιδιωτικοποίησής τους, φαίνεται να βολεύεται από τέτοιες καταστάσεις. Το άλλοθι μιας κακοδιαχείρισης από πλευράς Διοίκησης δεν αθωώνει την πολιτική μιας κυβέρνησης, ενός υπουργείου και μιας διοίκησης νοσοκομείου που μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα, ενώ αποτελεί ιερό δικαίωμα του κάθε ένα από εμάς.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας κατά αυτόν τον τρόπο!
Απαιτούμε την άμεση επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων.
Απαιτούμε την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, φαρμάκων, τροφίμων και άλλων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
Εμείς θα είμαστε εδώ να παλεύουμε για να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο μας και να εξυπηρετεί τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και θα καταγγέλλουμε τις πολιτικές που επιβάλλουν κυβερνήσεις και διοικήσεις και οι οποίες εξαθλιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».