Categories: SOCIAL MEDIA

Κινδυνεύουμε από το Snapchat;

Σύμφωνα, με τη Διεθνή Αμνηστία η δημοφιλής εφαρμογή Snapchat θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα διακαιώματα των χρηστών της, αφού δεν μπορεί να εφαρμόσει βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Η Διεθνής Αμνηστία σε μια έρευνα που διεξήγαγε – με τον τίτλο For Your Eyes Only – προσπάθησε εξετάζοντας τις 11 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας να δει αν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών προστατεύονται, και πόσο αποτελεσματικές είναι οι πρακτικές κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν οι εταιρείες. Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή χρησιμοποιείται καθημερινά από  τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ανθρώπους τα ποσοστά ασφάλειας της βγήκαν εξαιρετικά χαμηλά, με την εταιρεία να «πιάνει» μόλις 26/100 στην ασφάλεια προσωπικών μηνυμάτων.

Σύμφωνα, με τον  Sherif Elsayed-Ali, επικεφαλής της ομάδας τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας «Η αλήθεια είναι πως οι επικοινωνίες μας βρίσκονται κάτω από τον συνεχή κίνδυνο του κυβερνοεγκλήματος και της πιθανής κατασκοπείας. Οι νέοι άνθρωποι, που είναι οι βασικοί χρήστες των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και φωτογραφιών, όπως το Snapchat, βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο».

Η Blackberry, το Skype and το  Tencent βαθμολογήθηκαν, επίσης, με χαμηλές βαθμολογίες για τις «επιδώσεις» ασφαλείας τους. Αυτό συμβαίνει γιατί καμιά τους δεν χρησιμοποιεί από-άκρο-σε-άκρο αποκρυπτογράφηση, ένας τρόπος να διατηρούνται όλες οι ψηφιακές πληροφορίες ασφαλείς στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων. 

Δυστυχώς, καμία από τις υπό εξέτασιν εταιρείες δεν κατάφερε να κερδίσει το 100/100 της ασφάλειας. Πιο ψηλά βρέθηκε το Facebook με βαθμολογία 73/100 και ακολουθούσαν η Apple και η Telegram με 67/100 και οι δυο. Σύμφωνα, με την έρευνα τα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα πιο αποτελεσματικά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους και παράλληλα τα πιο διαφανή σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν.

Ο  Sherif Elsayed-Ali συμπλήρωσε πως ενώ εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μηνυμάτων, οι εταιρείες συχνά δεν τους προσφέρουν ούτε την βασική ιδιωτική προστασία που θα έπρεπε.

Πηγή: Dazed

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι