Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΣΜΥΡΝΗ, Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ» Ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα

Έφθασε η στιγμή για την πρώτη επίσημη παρουσίαση του οπτικοακουστικού έργου «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας». Ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα, το δεύτερο βίντεο της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» μετά τον βραβευμένο «Ερωτόκριτο».

Δέκα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας και ειδικότερα της Σμύρνης, συνθέτουν ένα πλουραλιστικό μωσαϊκό, μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο στοιχείο της διαπολιτισμικότητας, καθώς βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η διαμόρφωση διαπολιτισμικής συνείδησης, αναδεικνύοντας μια κοινωνία που ανέπτυξε τις τέχνες και στηρίχθηκε στο σεβασμό της πολιτισμικής ετερότητας.

Το όραμα και τη δράση της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» αγκάλιασαν αυτή τη φορά με την υποστήριξη και την εθελοντική συμμετοχή τους 110 καλλιτέχνες,  σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Τα γυρίσματα του έργου, το οποίο έχει διάρκεια 18 λεπτά, έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 70 διαφορετικές τοποθεσίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μικρασιατικές κοιτίδες του προσφυγικού ελληνισμού.

Την ενορχήστρωση υπογράφει ο συνθέτης και σολίστας Τάκης Φαραζής, σε συνεργασία με τον Θανάση Γκίκα και τον Δημήτρη Ιωαννίδη, μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».

Ο διακεκριμένος σκιτσογράφος Soloup, συμμετέχει με σκίτσα του στο βίντεο, αλλά και οι καταξιωμένοι σκηνοθέτες Κοραής Δαμάτης (αφηγητής) και Πηγή Δημητρακοπούλου, σε συμβουλευτικό ρόλο.

Το δικό τους στίγμα βάζουν οι καταξιωμένοι σολίστες – μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης, συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, η  Ορχήστρα Εγχόρδων «Δημήτρης Δραγατάκης» του Εθνικού Ωδείου Αγ. Παρασκευής, μέλη του Χορευτικού Ομίλου «Χοροπατήματα» και η μικρή Παναγιώτα Αρχοντούλη.

Το μουσικό έργο «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» προβάλλει σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας, ενώ επιχειρεί να προσεγγίσει τη νεότερη γενιά και να διατηρήσει την ιστορική της μνήμη, χρησιμοποιώντας το πιο αποτελεσματικό μέσο τη Μουσική.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης παρουσίασής θα μιλήσουν άνθρωποι από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, καθώς και καλλιτέχνες και συνεργάτες της ομάδας.

Πιο αναλυτικά:

Κοραής Δαμάτης, σκηνοθέτης | συγγραφέας

Τάκης Φαραζής, συνθέτης | μουσικός

Soloup, σκιτσογράφος

Maria Markesini, μουσικός | ερμηνεύτρια και τα μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».

Λίγα λόγια για την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά»

Η ομάδα ξεκίνησε τη δράση της το 2011 με τη δημιουργία ενός video, με μουσικό θέμα τον Ερωτόκριτο, στο οποίο συμμετείχαν εθελοντικά 77 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες. Η πρώτη ανάρτηση του video στο διαδίκτυο ήταν στις 26 Ιουνίου 2011. Ήταν μια δράση με μεγάλη ανταπόκριση, μηνύματα υποστήριξης από όλο τον κόσμο και βραβεύσεις.  

  • Συμμετοχή στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας (2011).
  • Τιμητική διάκριση στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Χαλκίδας (2011).
  • Ειδικός έπαινος περιβαλλοντικής ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012, στα πλαίσια της

Απονομής βραβείων του ECOCITY στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2012).

  • Χρήση του video από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), αλλά και από διάφορα σχολεία σε όλη τη χώρα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Μέχρι σήμερα περισσότερες από 2.000.000 συνολικές προβολές στο διαδίκτυο, αλλά και σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Η ομάδα έχει δημιουργήσει την παράσταση «Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ» – Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα, χτίζοντας τη γέφυρα εκείνη που ενώνει τους δύο σταθμούς της δράσης της, την Κρήτη και τη Σμύρνη.  Το συγκεκριμένο project παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Μάρτιο του 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου μια πλειάδα καλλιτεχνών μετέφερε ζωντανά επί σκηνής στιγμές των δύο μουσικών έργων, του Ερωτόκριτου και του καινούριου project “Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας.

Ημέρα και ώρα εκδήλωσης: Δευτέρα 29 Μαΐου στο Θέατρο, ώρα 20:00

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA