Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγματική Aναθεώρηση: Μέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Με εννιά σημαντικές διατάξεις από τις συνολικά 49 που πρότειναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν 28 άρθρα του Συντάγματος, η Ολομέλεια της Βουλής σφράγισε την Δευτέρα το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας. Η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να υπερψηφίζει, μεταξύ άλλων, την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

178 βουλευτές καταψήφισαν την συνταγματική καθιέρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. 

Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως το μελανό σημείο των αλλαγών, μιας και η αυτόματη μετάφραση της είδησης είναι ότι μια ευρεία πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου όχι μόνο δεν κινείται για να εξαφανίσει αναχρονιστικές διακρίσεις, αλλά αντίθετα τις επικροτεί.

Το θέμα ανέδειξε με μια κατατοπιστική ανάρτηση στο Facebook ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος,  συνήγορος πολιτών και οργανώσεων σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Την παραθέτουμε…

«Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι βουλευτές αυτοί παραδέχτηκαν με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο ότι δεν εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται για την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά αντίθετα επικροτούν τις διακρίσεις και προτίθενται να υποδεχθούν νομοθετικές προτάσεις που τις εμβαθύνουν, γιατί αυτό σημαίνει το άρθρο που καταψήφισαν: φρένο στον νομοθέτη.

Οι βουλευτές αυτοί είναι αντίθετοι στις ευρωπαϊκές αξίες όπως έχουν καθιερωθεί στο άρθρο 5β της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Ομολογούν ότι είναι υπεύθυνοι ατομικά και αναδρομικά, αλλά και για το μέλλον, για όλες τις αυτοκτονίες, τους αποκλεισμούς, την κακοποίηση, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, τις δολοφονίες, την άρνηση αναγνώρισης υπαρχουσών οικογενειών, τον εργασιακό αποκλεισμό, τον αποκλεισμό από την κοινωνική ασφάλιση και το δημόσιο σύστημα υγείας, τον αποκλεισμό από το εκπαιδευτικό σύστημα, από την συμμετοχή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, τον σεβασμό τελικά της ανθρώπινης αξίας των λοατκι ανθρώπων.

Αυτοί οι βουλευτές ανήκουν σε μια προγενέστερη περίοδο της ιστορικής εξέλιξης, πολύ πριν τον νεωτερισμό. Πολύ πριν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και σαφέστατα πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, πριν από την γαλλική και αμερικανική επανάσταση, ενδεχομένως και πριν από το Βυζάντιο. Είναι τα ημιζωντανά απολιθώματα του ρωμαίου νομοδιδάσκαλου Μοδεστίνου που αναβίωσε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, άλλο «σύγχρονο» φόρουμ αυτό, για να επιβάλει την ερμηνεία του αστικού κώδικα όπως την αντιλαμβάνονταν σε εποχές που δεν υπήρχε ούτε αστικός ούτε κώδικας.

Πείτε μας λίγο ότι δεν χρειάζονται τα πράιντ.
Ότι είναι περιττά τα σωματεία.
Και ότι προσβάλλουν την αισθητική σας».

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή