Categories: ΚΛΠ

Η συνταγή της ημέρας: Φασολάδα και γαύρος

Τι θα χρειαστώ για τη φασολάδα;
500 γραμμάρια φασόλια χοντρά, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας, 3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες, 2 κλωνάρια σέλινο, 1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα, 8 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, πελτές ντομάτας, αλάτι, πιπέρι.
Πώς φτιάχνεται;
Βάζουμε τα φασόλια από βραδύς να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Χύνουμε το νερό και προσθέτουμε νέο, ζεστό. Τα βράζουμε 20 λεπτά και μετά προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σιγοβράζουμε μέχρι να σκάσουν τα φασόλια. Αφού σκάσουν τα φασόλια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, ελαιόλαδο, τα κλωνάρια του σέλινου, την πάπρικα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, όταν το φαγητό είναι έτοιμο.
Τι θα χρειαστώ για τον γαύρο;
1 κιλό γαύρο (καθαρισμένο), 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1½ λεμόνι, 4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε ροδέλες, 1/2 κουταλιά του γλυκού ρίγανη, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, 1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό, 1/4 φλιτζανιού νερό, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τον γαύρο σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε καλά. Έπειτα, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ και τα χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα ομογενές μείγμα. Περιχύνουμε τον γαύρο με το μείγμα αυτό και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε τα ψάρια μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα, για περίπου 15 με 20 λεπτά. Bon appétit!!
Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη