Το Μαξίμου δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ. Σε αυτήν, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως με τη συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η λογική της προσωρινής εξασφάλισης πληρωμής κάποιας δόσης -που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου– οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτικήανάπτυξης για τη χώρα, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Economist (15 Μαΐου) έκανε λόγο για μία συμφωνία υπό τις εξής τέσσερις προϋποθέσεις:
Τι θα γίνει με το ΦΠΑ;
Όπως γράφει το efsyn.gr, χθες, Τρίτη, το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μία μαραθώνια συνεδρίαση, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητεί μια νέα φόρμουλα καθώς οι εταίροι διαφωνούν με τον διπλό ΦΠΑ (15% και 18%) θέτοντας θέμα για την εισπραξιμότητα του μέτρου.
Παρά τις ενστάσεις των δανειστών, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε πως παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή με τη χρήση καρτών. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καινοτόμες προτάσεις.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% για συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος και 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία, εφημερίδες και ορισμένα άλλα βασικά είδη. Αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά, ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται στο 18%. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.