Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι συνεργάζεται στενά με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία με στόχο να διασφαλιστεί μία εκεχειρία σε ολόκληρη τη χώρα.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιαπωνία όπου βρέθηκε ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αν οι νέες συνομιλίες προχωρήσουν θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, και θα είναι συμπληρωματικές των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγονται κατά διαστήματα στη Γενεύη.
“Το επόμενο βήμα είναι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για συνολική εκεχειρία σε ολόκληρη τη Συρία. Διεξάγουμε πολύ ενεργά διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της ένοπλης αντιπολίτευσης με τουρκική διαμεσολάβηση”, είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μαζί με τον Ερντογάν συμφώνησαν να προτείνουν στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση ο νέος γύρος συνομιλιών να λάβει χώρα σε νέα τοποθεσία.
“Η τοποθεσία μπορεί να είναι η Αστάνα. Αν αυτό συμβεί, δεν θα προσκρούει στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, αλλά θα τις συμπληρώνει. Όπου συναντώνται οι αντιμαχόμενες πλευρές, κατά τη γνώμη μου το σωστό είναι να αναζητείται μία πολιτική λύση”.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η πρόσφατη απομάκρυνση των ανταρτών και των οικογενειών τους από το Χαλέπι είναι κάτι το οποίο ο ίδιος και ο Ερντογάν είχαν συμφωνήσει κι εξέφρασε την ελπίδα ο συριακός στρατός να μπορέσει τώρα να εδραιώσει εκεί τις θέσεις του και οι πολίτες να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους.
Ο ρώσος πρόεδρος υποβάθμισε την απώλεια της Παλμύρας από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος αποδίδοντάς την στην έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, τις συριακές αρχές και τη Ρωσία.
“Ό,τι συμβαίνει στην Παλμύρα είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης συντονισμού των ενεργειών. Εχω ήδη πει πολλές φορές ότι για να είμαστε αποτελεσματικοί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είμαστε ενωμένοι στις προσπάθειές μας. Το ζήτημα της Παλμύρας είναι καθαρά συμβολικό. Το Χαλέπι είναι πολύ πιο σημαντικό από στρατιωτικο-πολιτική άποψη”.