Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) Χάλιντ Μπατάρφι συνελήφθη τον Οκτώβριο στην Υεμένη, χώρα στην οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η οργάνωση που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη έχει ισχυρή παρουσία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Χάλιντ Μπατάρφι, γνωστός και ως Αμπού Μικντάντ αλ Κίντι, “συνελήφθη τον Οκτώβριο στη διάρκεια μιας επιχείρησης στην Γκέιντα (στην επαρχία Μάχρα), στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο δεύτερος τη τάξει της οργάνωσης Σάαντ Άτεφ αλ Αλουλάκι”.

Στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται ποιος συνέλαβε τον Μπατάρφι αλλά ούτε που βρίσκεται αυτός.

Ωστόσο πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της σύλληψής του, στην οποία είχε αναφερθεί το SITE Intelligence Group τον Οκτώβριο βασιζόμενο “σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες”, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης συνέλαβαν το στέλεχος της αλ Κάιντα.

Ο Μπατάρφι, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 40 ετών, ανέλαβε τη διοίκηση της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο τον Φεβρουάριο του 2020 μετά τον θάνατο του πρώην επικεφαλής της AQPA Κάσεμ αλ Ρίμι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη.

Η AQPA, που δημιουργήθηκε το 2009, θεωρείται από τις ΗΠΑ ως το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του τζιχαντιστικού δικτύου.

Έχει εκμεταλλευθεί το χάος που έχει προκαλέσει ο πόλεμος που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014 μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των κυβερνητικών στρατευμάτων για να ενισχύσει την παρουσία της στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση εξαπολύει επιθέσεις τόσο εναντίον των Χούτι όσο και των κυβερνητικών δυνάμεων στην Υεμένη.

Charlie Hebdo

Η AQPA έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και αυτή στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι το 2015, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι. Επίσης ευθύνεται για την επίθεση σε αεροναυτική βάση στη Φλόριντα των ΗΠΑ με 3 νεκρούς το 2019.

Από το 2017 οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης. Σύμφωνα με ειδικούς, το δίκτυο έχει πλέον χάσει την επιρροή του.

“Εκτός από τις περιστασιακές απώλειες ηγετικών του στελεχών, αρκετά μέλη της AQPA έχουν λιποτακτήσει ή αποσχιστεί από την οργάνωση, κυρίως έπειτα από την παρακίνηση ενός πρώην αξιωματικού του Μπατάρφι”, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Ωστόσο η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για την “μόνιμη απειλή” που εξακολουθεί να αποτελεί η οργάνωση στην Υεμένη. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε “μια σημαντική επίθεση” από την οποία σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι στη Λόνταρ, στην επαρχία Αμπιάν, παρά “τη σχετική ηρεμία που επικράτησε μετά τη σύλληψη του Μπατάρφι”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ σταματούν “να στηρίζουν” και “να πωλούν όπλα” στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία που στηρίζει από το 2015 τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη εναντίον των Χούτι.

Ωστόσο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν διευκρίνισε ότι ο αμερικανικός στρατός θα συνεχίσεις τις στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον της AQPA στην Υεμένη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA