Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Συνέδριο για την εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συνέδριο με θέμα «Η Εκπαίδευση για τα παιδιά-πρόσφυγες: Οι τρέχουσες πρακτικές και προοπτικές» διοργανώνει η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Στο συνέδριο θα παρέμβει ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρ. Στυλιανίδης και θα παρευρεθούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 10 εκατομμύρια παιδιά είναι πρόσφυγες. Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, που κυκλοφόρησε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2016, υπάρχουν 6 εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες σχολικής ηλικίας σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 3,7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το θέμα της προστασίας των παιδιών προξενεί μείζονα ανησυχία, καθώς πολλά από αυτά και ιδιαίτερα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβληθούν σε διάφορες μορφές κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ταυτόχρονα, η ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική που βρίσκεται σε άνοδο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει στόχο ακόμη και τα μικρά παιδιά.

Τον Νοέμβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων, με το οποίο τονίζει ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και επομένως δικαίωμα κάθε παιδιού, ενώ αναγνωρίζει τα κενά στην αντιμετώπιση της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το συνέδριο έχει στόχο να εξετάσει:

1) Τις εκπαιδευτικές στρατηγικές, με τις οποίες τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών των προσφύγων.

2) Ποιες είναι οι ευκαιρίες για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

3) Ποιο είναι το έργο της κοινωνίας των πολιτών που γεμίζει πολλές φορές τα κενά.

4) Ποιές είναι οι καλές πρακτικές σε όλη την Ευρώπη και πώς θα μπορούσε η μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης από χώρα σε χώρα να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Οι καλεσμένοι του συνεδρίου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν, στη Γκαλερί Θεώρημα (rue Berckmans 39, Βρυξέλλες), την έκθεση ζωγραφικής «Mare Nostrum» της Μαρίας Γιαννακάκη για το προσφυγικό δράμα στη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τις δραστηριότητες των βελγικών οργανώσεων Brussels Petit Châteaux, και Ecole Maximilien, που παρέχουν φιλοξενία και εκπαίδευση σε προσφυγόπουλα.

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι