Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Μαίνονται πυρκαγιές σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία όπου συνεχίζει να δίνει μεγάλη μάχη η Πυροσβεστική στα πύρινα μέτωπα.
 
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν μεγάλες αναζωπυρώσεις κοντά στους οικισμούς που απειλήθηκαν (Ροβιές και Χρόνια), ενώ υπάρχουν και ζημιές σε σπίτια.

Επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα και αναμένεται να μπουν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

H φωτιά μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα. Μία εστία φωτιάς είναι στον οικισμό των Ροβιών, μία δεύτερη πέρασε πάνω από τη μονή του Οσίου Δαυίδ και καίει προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο, το τρίτο μέτωπο είναι βόρεια του χωριού των Κουρκουλών και ένα ακόμα κοντά στο χωριό Δάφνη.

Στις Ροβιές, εκατοντάδες πολίτες έλαβαν μηνύματα από το 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ δεκάδες πολίτες απομάκρυνε, διά θαλάσσης, το λιμενικό σώμα, αλλά και ιδιωτικά σκάφη. Εκκενώθηκε ακόμη και το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

Μέχρι στιγμής η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο χωριό Κουρκουλοί πέτυχε, καθώς ανακόπηκε το μέτωπο που κινείτο προς την Σκεπαστή. Tώρα η Πυροσβεστική περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή, για ν’ αποφύγει αναζωπυρώσεις.

Oι συνεχείς αναζωπυρώσεις κύκλωσαν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις σε κίνδυνο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Βόρεια Εύβοια την Παρασκευή (06/08).

Σώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος στην Αρχαία Ολυμπία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στις φλόγες και η Μεσσηνία

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να καίει και η φωτιά στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι». «Το θετικό είναι», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Όσον αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αυτές αποτελούνται από 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Δύσκολη και η σημερινή ημέρα
Μέσα σε ένα 24ώρο εκδηλώθηκαν 118 πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη, θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) η χώρα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και την Σουηδία

(Πηγή)

POPAGANDA