Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Συμμαχία Βαρουφάκη – Mπέρνι Σάντερς για την ίδρυση μιας «Προοδευτικής Διεθνούς»

Ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθύνουν κάλεσμα στους προοδευτικούς ανά τον κόσμο προκειμένου να συνδιαμορφώσουν ένα διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση του αυταρχισμού που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια σειρά ανταλλαγής απόψεων που δημοσιεύτηκαν στον Guardian, οι δύο άνδρες περιέγραψαν την επείγουσα ανάγκη συγκρότησης μιας «Προοδευτικής Διεθνούς» που μπορεί να «φέρει κοντά τους ανθρώπους, γύρω από ένα όραμα κοινής ευημερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους», όπως αναφέρεται στη σελίδα του κινήματος Diem25 του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Οι δυο τους μάλιστα, θα συναντηθούν στο Βερμόντ στις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν την ίδρυση του προοδευτικού κινήματος, όπως αποκάλυψε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Στην ερώτηση «τι κοινό μπορεί να έχουν οι προοδευτικοί πολίτες των ΗΠΑ με αυτούς της Ευρώπης ώστε να δομηθεί μία αποτελεσματική συμμαχία», ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι «κατ’ αρχήν την ανάγκη μίας σύγκλησης πολιτικών προσπαθειών ο πρώτος που την κατάλαβε είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Αν σκεφτείς ότι αυτή τη στιγμή οργώνει την Ευρώπη ο Στιβ Μπάνον για να οργανώσει ένα συνασπισμό ακροδεξιών κομμάτων που ουσιαστικά να υπάγονται στη νοοτροπία του Τραμπ με κεντρικούς άξονες τη διάλυση της ΕΕ, νέων συρματοπλεγμάτων στα σύνορα, νέων φρακτών και νέων τειχών, αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ το καταλαβαίνει. Και θέλει μία διασπασμένη και αντιδραστική Ευρώπη. Θέλει έναν αντιδραστικό και διασπασμένο Κόσμο για να περνάει ο ίδιος τη γραμμή και τις απειλές του. Οπότε δεν είναι κάτι που ως ιδέα δεν υπάρχει στην Αμερική. Υλοποιείται από τον Λευκό Οίκο. Και ο μόνος που το αντιλαμβάνεται και ξέρει πως πρέπει να το πολεμήσουμε και εμείς σε διεθνές επίπεδο είναι ο Μπέρνι Σάντερς. Το υπόλοιπο Δημοκρατικό Κόμμα κοιμάται τον ύπνο του Δικαίου».

Στο άρθρο που ο Μπέρνι Σάντερς σχολίαζε το κείμενο Βαρουφάκη στον Guardian, είχε γράψει:

«Ο Γιάνης Βαρουφακής έχει απόλυτο δίκιο. Σε καιρούς τεράστιας ανισότητας πλούτου και εισοδημάτων, ολιγαρχικής διακυβέρνησης, άνοδο του αυταρχισμού και της στρατικοποίησης, χρειαζόμαστε μια Προοδευτική Διεθνή για να αντιπαλέψει αυτές τις απειλές.

Καθώς οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και η πλειοψηφία εργάζεται όλο και περισσότερες ώρες για μισθούς πείνας, ανησυχώντας για το μέλλον των παιδιών της, οι φορείς του αυταρχισμού θα εκμεταλλεύονται αυτές τις ανησυχίες, δημιουργώντας αποδιοπομπαίους τράγους, στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης.

Η λύση, όπως προτείνει ο Βαρουφάκης, είναι ο σχηματισμός μιας Προοδευτικής Διεθνούς ατζέντας που θα ενώσει τους εργαζόμενους υπό το πρίσμα της κοινής ευημερίας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για όλους. Ας προχωρήσουμε τώρα όλοι μαζί μπροστά».

Πρόσφατα, στο «στόχαστρο» των δύο πλέον συμμάχων βρέθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι για τη μεταναστευτική πολιτική του, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ για τη συμμετοχή του σε μία «εξτρεμιστική συμμαχία».

(Πηγή)

POPAGANDA