Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 7ης Απριλίου, φαίνεται να κινείται πιο κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές σε φλέγονται ζητήματα όπως οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, οι περικοπές δαπανών και τα θέματα ενέργειας.
Όσον αφορά στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να ελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως αρχικά είχε ζητήσει το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Η συλλογική διαπραγμάτευση, η οποία είχε αποδυναμωθεί ως μέρος των μεταρρυθμίσεων διάσωσης το 2012, αναμένεται να αναβιώσει αφού το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας λήξει το 2018.
Στο ζήτημα της ενέργειας, όπως δήλωσε αξιωματούχος, έχει συμφωνηθεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας, μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής.
Επίσης, όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, η Ελλάδα θα τις μειώσει έως 1% του ΑΕΠ το 2019, σύμφωνα με δηλώσεις δυο αξιωματούχων στο Reuters που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τέλος, η μείωση του αφορολόγητου ορίου περίπου στις 6.000 ευρώ θα εξασφαλίσει ακόμα 1% του ΑΕΠ, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει συμφωνία
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιτχαρτ, δεν επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές περί κατ’ αρχήν συμφωνίας Ελλάδος και δανειστών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.